Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kakor fetare än förpackningen visar

Publicerad: 11 april 2008, 14:03

Många kakor och kex är fetare än vad som anges på förpackningen. Det visar en granskning som Livsmedelsverket har gjort.


Livsmedelsverkets upptäckt gjordes i samband med att myndigheten samlade in livsmedel för att se hur mycket tranfetter produkterna innehåller. Resultatet visade att de skadliga transfetterna hade minskat jämfört med tidigare. Samtidigt upptäckte man att produkterna innehåller betydligt mer fett än vad som uppgivits i innehållsdeklarationen.

Av 37 granskade produkter var det 32 som hade mer fett än vad som angavs på förpackningen. 12 varor innehöll över 20 procent mer fett än vad som uppgivits i innehållsdeklarationen, skriver dn.se.

– Jag tycker att det är illavarslande. Industrin måste verkligen se till att konsumenterna inte blir lurade, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket, till tidningen.

Både Göteborgs Kex och Semper är kritiska till Livsmedelsverkets uppgifter och tvivlar på att deras produkter innehåller så mycket fett som granskningen visar. Därför har företagen skickat iväg ett antal kex och kakor för nya analyser.

– Jag är upprörd över Livsmedelsverkets hantering av frågan, säger Helena Giertz, presschef på Göteborgs Kex till dn.se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev