Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kalcium förebygger benbrott hos de följsamma

Publicerad: 24 april 2006, 09:04

Kalciumtillskott förebygger frakturer hos äldre kvinnor. Men många tar inte medicinen som de ska och den förebyggande effekten går därmed förlorad.


Benskörhet och de benbrott den ger upphov till är ett stort problem hos framför allt äldre kvinnor. Orsaken är hormonell. När nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen sjunker efter klimakteriet, rubbas kroppens kalciumbalans och skelettet börjar sakta men säkert kalkas ur och bli skört.

Tillskott med kalcium är ett av de vanligaste sätten att förebygga denna negativa process. Frågan forskarsamhället har ställt sig är hur effektiva tillskotten egentligen är.   I tidskriften Archives of Internal Medicine ger nu australiska forskare två viktiga svar på den frågan. Deras studie av 1 460 kvinnor äldre än 70 år bekräftar att kalciumtillskott kan stärka skelettet och minska risken för benbrott. Samtidigt visar undersökningen att det trots detta goda resultat är högst ineffektivt att rekommendera kalcium generellt till befolkningen eftersom följsamheten är väldigt dålig.

Undersökningen genomfördes under en fem år lång period. Hälften av kvinnorna slumpades till behandling med kalciumtillskott, kalciumkarbonattabletter om 600 milligram två gånger dagligen. Den andra hälften fick verkningslös placebobehandling. Antalet frakturer på alla ställen i kroppen registrerades, liksom kvinnornas följsamhet till medicineringen. Kvinnor som tog mer än 80 procent av sina tabletter räknades som följsamma.

Efter fem år visade resultaten, sett till alla undersökta kvinnor, att det inte fanns någon skillnad i effekt mellan placebo och kalciumtillskott. Vid en närmare titt på statistiken kunde dock forskarna avslöja att det var den bristande följsamheten som låg bakom det usla resultatet.   Bara drygt hälften av kvinnorna, 56,8 procent, hade tagit mer än 80 procent av sina tabletter. Och när forskarna tittade specifikt på dessa följsamma kvinnor uppenbarade sig en tydlig frakturförebyggande effekt.

I placebobehandlade gruppen hade 15,4 procent fått någon typ av fraktur. I den kalciumbehandlade gruppen hade fem procent färre patienter drabbats av frakturer, närmare bestämt 10,2 procent.   Hos den knappa hälft av kvinnorna som slarvat med sina tillskott gav dock kalciumtillskotten ingen märkbar frakturförebyggande effekt.

Av resultaten drar forskarna slutsatsen att förebyggande behandling med kalciumtillskott helst bör ske i samråd med läkare för att på så sätt maximera följsamheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev