fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kalmarflytt blir billigare

Publicerad: 2 november 2017, 10:11

Foto: Thinkstock

Flytten till Kalmar kostar mindre än vad E-hälsomyndigheten räknat med och rekryteringen av personal har gått bättre än väntat.


E-hälsomyndigheten har överlämnat en rapport till regeringen för att beskriva hur arbetet går med att flytta större delen av myndighetens verksamhet till Kalmar. I rapporten konstaterar E-hälsomyndigheten att kostnaderna för flytten blir lägre än vad myndigheten först trodde. Enligt myndighetens första beräkningar skulle flytten till Kalmar totalt kosta 220 miljoner kronor. Men E-hälsomyndighetens nya beräkningar visar att slutnotan för flytten väntas landa på 167 miljoner kronor. Men myndigheten konstaterar samtidigt att det saknas finansiering för de flyttkostnader som väntas under 2018. Regeringen har anslagit 30 miljoner kronor för flyttkostnader i budgeten 2018 men E-hälsomyndigheten räknar med kostnader under nästa år på 43,9 miljoner kronor.

En av anledningarna till att flytten verkar bli billigare är att rekryteringen går bättre än vad myndigheten räknat med. Endast 4 av 80 medarbetare tackade ja till att följa med från Stockholm till Kalmar. Sedan november 2016 har 88 medarbetare rekryterats till Kalmar. Detta har inneburit lägre konsultkostnader än vad myndigheten först trodde. Större delen av rekryteringen till de it-relaterade befattningarna har gått utan svårigheter enligt myndigheten. Inom området e-hälsotjänster skriver myndigheten att det varit något svårare att rekrytera farmaceutiska utredare med it-kompetens. Rekryteringen av avdelningschefer och enhetschefer har tagit längre tid än önskat.

I rapporten skriver E-hälsomyndigheten att den lyckade rekryteringsprocessen gjort att patientsäkerheten kunnat säkras och att myndigheten tidigare än väntat kommer att kunna återgå till ”ett mer normalt läge”. Omlokaliseringen till Kalmar ska vara avslutad senast den 1 maj 2018.

Relaterat material

Hon är ny digitalchef på E-hälsomyndigheten

Så många söker jobb på E-hälsomyndigheten

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev