Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kalorier och fett ökade risk för Alzheimers sjukdom

Publicerad: 20 Augusti 2002, 11:51

Ett högt kalori- och fettintag bland personer som har en så kallad apoE-e4-allel i sin genuppsättning kan öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Archives of Neurology.


Forskare, som bland annat arbetar vid University of Southern California Keck School of Medicine, Los Angeles, USA, utförde en studie för att undersöka kopplingen mellan kaloriintag och utvecklingen av Alzheimers sjukdom.  I studien följde forskarna 980 äldre personer, utan demenssjukdom vid studiens inledning, under i genomsnitt fyra år. Forskarna undersökte bland annat deltagarnas dagliga intag av kalorier, kolhydrater, fett och proteiner under studieperioden.  Totalt upptäckte forskarna 242 fall av Alzheimers sjukdom bland studiedeltagarna under de totalt  4 023 uppföljningsår som studien omfattade.  Studien visar att den fjärdedel av studiedeltagarna som hade högst kaloriintag hade i genomsnitt 50 procent ökad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom, jämfört med den fjärdedel som hade lägst kaloriintag.  Bland de deltagare som hade en apoE-e4-allel i sin arvsmassa och dessutom tillhörde den fjärdedel av deltagarna som hade högst kalori- och fettintag fann forskarna att risken att drabbas av Alzheimers sjukdom var ökad 2,3 gånger, jämfört med dem som hade lägst intag.  Bland personer som saknade apoE-e4-allel, fann forskarna inga statistiskt säkerställda skillnader i risk att drabbas av Alzheimers sjukdom mellan de grupper som hade högst och lägst kalori- och fettintag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev