Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kalorier på menyn

Publicerad: 28 januari 2008, 13:26

New Yorkborna ska börja äta nyttigare. Från den 31 mars i år måste restaurangkedjornas menyer ange kaloriinnehållet för varje rätt.


En majoritet - 54 procent - av New Yorks invånare lider av övervikt eller fetma. Det har fått New Yorks motsvarighet till Socialstyrelsen, New York City Board of Health, att gå från kostråd till lagstiftning.

Myndigheten menar att invånarna lättare kan välja nyttig mat när information om hur fet maten är finns tillgänglig, rapporterar CNN.

Men frågan är om beslutet får önskad effekt. Många hävdar att människor redan känner till att snabbmat är onyttigt och konsumerar denna sorts mat i brist på tid och pengar.

CNNs medicinska korrespondent Sanjay Gupta, påpekar dock att de flesta starkt underskattar kaloriinnehållet i en snabbmatsportion. I många fall kan en portion innehålla över två tredjedelar av hela dagens energibehov.

Restaurangägarnas förbund i New York har i månader motarbetat beslutet genom att bland annat stämma stadsledningen.

Den 22 januari togs dock beslutet som skall börja gälla den sista mars. Regeln om att ange antal kalorier i varje måltid gäller för alla kedjor med minst 15 restauranger.

Carolina Hawranek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev