Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kamera i kapsel dåligt vid undersökning av tjocktarm

Publicerad: 16 juli 2009, 14:15

Sjukliga förändringar i tjocktarmen går inte att hitta lika lätt med så kallad kapselendoskopi jämfört med konventionell koloskopi, enligt en ny studie.


Sedan några år används kapselendoskopi på flera svenska sjukhus. Metoden innebär att patienten sväljer en engångskapsel med en kamera. Under passagen genom tarmsystemet tar kameran kontinuerligt bilder som överförs till en mottagarutrustning utanför kroppen.

Hittills har tekniken framförallt använts för undersökningar av tunntarmen, men en variant av kapselkameran har också utvecklats för undersökning av tjocktarmen och marknadsförs för ändamålet i Europa, se Dagens Medicin nr 5/08.

Men en ny studie ifrågasätter nu nyttan av kapselendoskopi i tjocktarmen, i varje fall när det gäller att hitta polyper och cancer.

I studien ingick 328 patienter från åtta sjukhus i sex europeiska länder. Patienterna hade alla konstaterad eller misstänkt sjukdom i tjocktarmen. De genomgick en kapselendoskopi samt konventionell koloskopi efter att kapselendoskopin var genomförd.

Forskarna bakom studien konstaterar att kapselendoskopi inte identifierade 36 procent av polyperna, 6 mm eller större, som hittades med koloskopi. Och av 19 cancrar som hittades med koloskopi hittades bara 14 med kapselendoskopi.

Enligt forskarna bidrog dålig tarmrengöring till de sämre resultaten med kapselendoskopin.

Studien publiceras i dag, torsdag, i tidskriften New England Journal of Medicine. I en ledarartikel i samma utgåva skriver läkaren Michael Bretthaur, vid Rikshospitalet i Oslo, att användning av kapselendoskopi i nuläget inte kan rekommenderas för undersökning av tjocktarmen.

Förutom de dåliga resultaten i den aktuella studien hänvisar han till att utrustningen är dyr och att metoden kräver mer kraftig tarmrengöring jämfört med koloskopi.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, 2009; 361: 264–270

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev