Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kamera vid sjukhusbygge kan kränka patienters rätt

Publicerad: 27 mars 2009, 14:36

Kamera vid sjukhusbygge kan kränka patienters rätt

Landstingsservice i Uppsala har satt upp en webbkamera på ett bygge vid Akademiska sjukhuset. Det kan vara ett brott mot lagen om allmän kameraövervakning.


Meningen är att allmänheten ska kunna följa bygget av Psykiatrins hus på deras hemsida via webbkameran som visar hela byggnadsområdet från luften. I motsats till övervakningskameror krävs det inget tillstånd för att sätta upp en webbkamera. Det gäller så länge de människor och fordon som syns på filmen inte går att identifiera.

Åsa Linderståhl, handläggare av ärendet vid länsstyrelsen i Uppsala, säger att de nu ska undersöka om kameran kränker den personliga integriteten. Det är särskilt känsligt på ett sjukhusområde. Eftersom webbkameror befinner sig i en gråzon rekommenderar hon alla att rådfråga länsstyrelsen innan de sätter upp en sådan.

Men landstingsservice pratade aldrig med länsstyrelsen eftersom det inte går att ansöka om tillstånd för webbkameror. Dessutom anser de inte att den visar några tydliga bilder på människor.

– Huvuddelen av det område som syns på bilden är inhägnat. Personer som kan komma med är långt borta i bild. Vi visar också bara stillbilder som gör det ännu svårare att identifiera en person, säger Lars-Åke Blomberg, informationsansvarig vid landstingsservice, till Uppsala Nya Tidning.

I slutet av nästa vecka beräknas länsstyrelsens granskning att vara klar.

Andrea Björkman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev