Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kampanj ska minska könssjukdomar

Publicerad: 6 maj 2014, 13:38

Olika smittskyddsenheter i Mellansverige kommer under veckan skicka ut brev med information om säkert sex till ungefär 60 000 unga vuxna.


Under förra året smittades över 37 000 svenskar av hiv, gonorré eller klamydia. En särskilt utsatt grupp är personer mellan 20 och 30 år, och därför lanseras nu kampanjen Ligg lugnt, som är riktad mot åldersgruppen. Syftet är att öka medvetenheten om könssjukdomar och tester och att främja användningen av kondomer.

Startskottet för kampanjen är ett brev som skickas ut till 59 736 personer i målgruppen. I brevet finns råd om hur de kan skydda sig, eller testa sig om de är oroliga för att de är smittade. Brevet ska även bidra till att personerna nu inser att könssjukdomar är något som faktiskt kan hända dem.

Förutom breven ska kampanjen även synas bland annat på uteställen, ungdomsmottagningar, flygplatser och ett flertal populära resmål.

– Vi arbetar för att sex ska vara någonting positivt. Under sommarens semesterresor kommer människor att vilja ha sex, det ska vi inte ändra på. Utan vi vill få dem att skydda sig och testa sig om de är oroliga. Många blev ju smittade av en könssjukdom förra året, så information behövs, säger Petra Cyrillus, ordförande i Studenter för sexuell hälsa, i ett pressmeddelande.

Kampanjen anordnas av Kunskapsnätverket hiv/STI-Mellansverige och Studenter för sexuell hälsa, i samarbete med kommunikationsbyrån Magic circle.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev