Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kämpar för att rädda akutsjukvården

Publicerad: 23 September 2003, 12:16

Sida vid sida i en ring runt Vrinnevisjukhuset stod flera tusen Norrköpingsbor isöndags tillsammans med en stor del av sjukhuspersonalen i en manifestation för att försöka rädda akutsjukvården vid länssjukhuset.


Misstron är stor mot de besparingsplaner som den socialdemokratiska majoriteten i Landstinget i Östergötland har tagit fram för att minska underskottet i ekonomin. Bland annat riskerar Vrinnevisjukhuset i Norrköping att förlora både den akuta kirurgin och ortopedin till Universitetssjukhuset i Linköping.  - Oron på sjukhuset är mycket stor. Rekrytering och utbildning riskerar att försvinna om akutklinikerna försvinner, därmed faller också jourlinjerna, säger Helene Andersson-Molina, ST-läkare på sjukhusets ortopedklinik och representant för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.  Tanken med manifestationen är att ge människor en tankeställare, berättar hon.   - Alla tar för givet att sjukhuset finns där den dag de behöver vård. Det är viktigt att visa att de inte längre kan vara säkra på det, sägerHelene Andersson-Molina.  Krav har förts fram från politiker och anställda på att sjukhuset ska få skattemedlen direkt utan att de går via landstinget.  - Tankar finns på att bilda en stiftelse för att vi själva ska kunna administrera verksamheten, berättar Helene Andersson-Molina.

Tvingas göra lokala besparingar  Det socialdemokratiska landstingsrådet Paul Håkansson menar att det är positivt att människor värnar om sjukvården. Han poängterar att syftet med strukturförändringar är att besparingarna inte ska drabba invånarna så hårt.  - Man kan få samma vård men inte samma närhet. Det är mitt budskap, säger han.  Men han varnar för att om inte de strukturförändringar som föreslagits genomförs, försämras sjukvården och vårdutbudet.   - Kan vi inte samordna akutsjukvård och högspecialiserad sjukvård i hela länet tvingas vi istället göra lokala besparingar och minska på vårdutbudet. Det skulle drabba östgötarna allvarligt, säger han.  Beslut om vilka sparåtgärder som ska genomföras fattas i vecka 44, det vill säga i slutet av oktober.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev