Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kampviljan hög trots rumphuggen konflikt

Publicerad: 21 april 2008, 14:18

Kampviljan hög trots rumphuggen konflikt

Foto: Vårdförbundets medlemmar demonstrerar vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i samband med strejkens start på måndagen. Foto: Mats Andersson

Av de 3 500 medlemmar i Vårdförbundet som i dag skulle ha gått ut i strejk tvingas cirka 1 000 att jobba vidare som vanligt.


Anledningen är att arbetsgivarsidan har hänskjutit ett stort antal varsel till den centrala nämnd som ska avgöra om en konfliktåtgärd är samhällsfarlig eller inte.

Av nio landsting där strejken i dag brutit ut har fem skickat ärenden till nämnden för bedömning. Och innan den bedömningen är gjord får det inte strejkas på de berörda avdelningarna.

Hur de olika landstigen har bedömt vad som är samhällsfarligt eller inte skiljer sig åt. I Stockholms läns landsting till exempel har landstinget skickat närmare hälften av de varslade avdelningarna till nämnden för beslut, och i Region Skåne har personalen vid 21 av 47 varslade arbetsplatser fått jobba kvar i väntan på ett avgörande om eventuell samhällsfarlighet.

– Det är svårt att veta exakt men runt 30 procent av de 1 000 personerna som skulle gått ut i strejk i dag har fått gå tillbaka och jobba, säger Mats Runsten, vice ordförande för Vårdförbundet avdelning Skåne.

Hur är stämningen bland era medlemmar i Skåne nu några timmar in i konflikten?

– Här råder en ofantlig stridsvilja och stämningen är god. Även de som inte kunde gå ut i strejk i dag är väldigt taggade, men man förstår också att vi måste följa de spelregler som finns, säger han.

I Västerbottens läns landsting däremot har inget av varslen hänskjutits till den centrala nämnden för bedömning. Detta trots att bortemot 300 anställda i dag gått ut i strejk i det till personal sett lilla landstinget.

– Vi hade en förhandling här och lyckades lösa frågorna lokalt, säger Lena Sjölin, ordförande i Vårdförbundets avdelning Västerbotten.

Hur kommer det sig att det skiljer sig så mycket mellan landstingen när det gäller vad som anses som samhällsfarligt och inte?

– Det här handlar om en strategi från arbetsgivaren. De bråkar med oss eftersom de anser att vi bråkar med dem. Vi lägger inga samhällsfarliga varsel, och det har vi inte gjort någonstans i landet.

Läs allt om Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev