Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kan bli fler fusioner

Publicerad: 10 november 2015, 09:08

Apoteksmarknaden har nått en mer stabil struktur, men kännare utesluter inte att ytterligare en aktör kommer att köpas upp. De fristående apoteken blir däremot fler och fler.


I och med att Ica köpte Apotek Hjärtat i början av det här året finns det inte längre något riskkapitalägt företag i apotekssektorn. Det gör att det inte heller finns någon självklar kandidat för ett eventuellt uppköp.

Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, har tidigare sagt till Dagens Apotek att det är troligt att man på sikt kommer att ha tre eller fyra stora apoteksaktörer snarare än fem som i dag. Han anser fortfarande att det är en rimlig gissning.

– Det mest närliggande är i så fall att Lloyds och Kronans Apotek går ihop. Det känns långt borta att staten skulle sälja Apoteket AB. Och det är svårt att tro att Ica skulle sälja när de just har köpt Hjärtat. Men det är beroende av vilka ekonomiska intressen som Lloyds och Kronan har.

Både Lloyds Apotek och Kronans Apotek har starka internationella ägare, vilket gör att de kan hålla sig kvar i branschen om de vill.

– Om ingen vill ingen sälja händer inget, press uppstår först om det finns en olönsam aktör, konstaterar Mats Bergman.

Då cirka 80 procent av apotekens omsättning består av receptbelagda läkemedel påverkas apotekens lönsamhet till stor del av handelsmarginalen på dessa. Just nu är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, förslag om ändring av handelsmarginalen på remiss. Förslaget innebär en ändring av hur marginalen är konstruerad, men medför varken någon generell höjning eller sänkning.

Enligt Jonas Björnerstedt, nationalekonom som forskar om apotek vid universitet i Leuven, Belgien, och som tidigare arbetat för TLV, bör man inte se det som att apotekens lönsamhet styrs av handelsmarginalen.

– På kort sikt avgör marginalen lönsamheten, men det som den egentligen gör är att styra hur många apotek vi får, säger han.

Den snabba ökningen av antalet apotek som skedde efter omregleringen har avtagit men fortfarande tillkommer fler apotek än vad som läggs ner.

– Antingen höjer man marginalen eller så sjunker lönsamheten eftersom det blir fler och fler apotek som delar på samma intäkter då den största delen av apotekens intäkter kommer från det receptbelagda sortimentet, säger Jonas Björnerstedt.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, påpekar att apotek även säljer mycket annat än receptbelagt och att handelsmarginalen på det sortimentet därför inte är det enda som avgör hur bra apoteken klarar sig.

– Det fortsätter att etableras apotek och jag tror att det finns utrymme för väldigt många fler. Om man jämför med andra länder har vi fortfarande låg apotekstäthet i Sverige. Men visst är handelsmarginalen viktig då den avgör om apoteken kan försörja sig på kärnaffären, det receptbelagda sortimentet. På så vis avgör handelsmarginalen vilken sorts apotek vi får.

Johan Wallér tror att det kan fortsätta att finnas fem stora aktörer i branschen.

– Men det beror på vad man definierar som stora, tillägger han.

Han påpekar också att det nu sker en kraftig ökning av de oberoende apoteken. Även om det fortfarande är en rätt liten skara med helt fristående apotek blir de stadigt fler och fler.

En ytterligare möjlighet som skulle kunna inträffa är att någon större internationell aktör vill in på den svenska apoteksmarknaden. Exempelvis gjorde Boots ett försök i samband med omregleringen och det är inte helt omöjligt att företaget, som nu är köpt av amerikanska Walgreens, väntar på göra ett nytt försök.

De bedömare som Dagens Apotek talar med anser då inte att det är troligt att man skulle börja nyetablera apotek utan att det är mer sannolikt att en utländsk aktör i första hand skulle försöka köpa någon av de befintliga kedjorna.

– Att gå in som en sjätte aktör verkar tufft. Man skulle nog snarare lägga ett bud på någon av de aktörer som redan finns i här, säger Mats Bergman.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev