tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kan inte läsa journaler ute på uppdrag

Publicerad: 23 april 2013, 12:34

Foto: Johan Gunséus

Tillgång till nya riktlinjer saknas i ambulanserna i Jämtland och ambulanssjuksköterskor kan inte läsa journaler när de är ute och jobbar. Två år får de vänta på ny utrustning.


Tim Wiklund, skyddsombud på ambulansen i Östersund, anser att bristen på modern journalutrustning i ambulanserna är en säkerhetsrisk för patienter.

Han lyfter fram är att det saknas tillång till uppdaterade riktlinjer i ambulanserna.

– Det gör att patienter riskerar att inte få rätt sjukvård.

Han vänder sig också mot att det saknas möjlighet att ta del av tidigare journaler och mot att det inte finns möjlighet att skriva journaler i bilarna.

– Vi behandlar många patienter i hemmet och om vi hade kunnat läsa journaler när vi är ute och behandlar hade vi kunnat undvika många felbehandlingar, säger han.

Om det hade funnits datajournaler i ambulanserna uppskattar Tim Wiklund att man hade kunnat spara cirka 20 minuter per ambulansutryckning.

– Det går betydligt enklare om man kan skriva allt i samma journal i datorn i ambulansen. Som det är nu måste vi skriva journalen för hand på guppiga vägar och ofta måste den skrivas om helt när vi kommit till sjukhuset.

Tim Wiklund som är skyddsombud lämnade tidigare den här månaden in en så kallad 66A-anmälan till Arbetsmiljöverket. Det är en kraftfull åtgärd som innebär ett krav på föreläggande eller förbud.

Efter ett möte igår måndag enades parterna och Arbetsmiljöverkets handläggare om att anmälan ska tas tillbaka men att ärendet ändå ska följas upp i takt med att nya journalsystem börjar användas.

Tim Wiklund anser att journalhanteringen som den ser ut i dag förutom att försämra vården utgör ett arbetsmiljöproblem och är resursslöseri då de anställda behöver lägga onödigt mycket tid på att skriva om journaler som de redan skrivit för hand. Han påpekar att det är långa avstånd i Jämtlands och att det därför kan vara extra allvarligt om man inte kan ta del av viktig information genast vid en utryckning.

Fredrik Paananen, chef för ambulanssjukvården i Östersund, medger att det är ett problem att ambulanspersonalen inte kan läsa journaler när de är ute och jobbar och att de inte har tillgång till uppdaterade behandlingsriktlinjer.

Men han uppger att det kan ta minst två år innan nya journalsystem är på plats.

– Vi håller just nu på med en upphandling för hela sjukhuset och ambulansernas system ska integreras med den övriga sjukvårdens journalsystem. Det finns flera olika journalsystem att välja på och sedan ska ett upphandlas, därefter kan beslutet överklagas så det är en lång process, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev