Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Känd forskare utreds av Karolinska institutet

Publicerad: 28 november 2014, 12:38

Misstankar om bristande etik gör att en läkare, som är världskänd för pionjärinsatser inom sitt område, nu utreds av Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Orsaken är anklagelser om att det saknats etiskt tillstånd för experimentell behandling av tre svårt sjuka patienter samt att resultaten inte beskrivits korrekt i en vetenskaplig publikation.

I en artikel i New York Times beskriver Karolinska institutets rektor Anders Hamsten anklagelserna som allvarliga och detaljerade. Därför har han bett en oberoende utredare att undersöka ärendet. Hamsten hoppas att utredningen ska vara klar i mitten av januari, enligt tidningen.

Bakom anklagelserna står fyra läkare som varit inblandade i omhändertagandet av patienterna vilka fått den aktuella typen av experimentell behandling.

Enligt den amerikanska tidningen hävdar de bland annat att bara en av patienterna lämnat sitt skriftliga medgivande till den experimentella behandlingen och att detta var daterat efter att behandlingen utförts. Vidare ska problem ha tillstött hos en senare avliden patient som, enligt de fyra läkarna, borde ha tagits upp i en uppmärksammad vetenskaplig publikation där patientfallet beskrevs.

Dagens Medicin har varit i kontakt med den utpekade läkaren. Enligt honom är anklagelserna grundlösa och han säger sig vara säker på att bli friad.

I ett mejl skriver läkaren att han själv inte varit ansvarig för de etiska tillstånden och medgivandena från patienterna men att dessa  så klart fanns .  Annars skulle vi aldrig ha gått vidare med behandlingarna , skriver han.

När det gäller den vetenskapliga publikationen skriver läkaren att de aktuella problemen tillstötte två dagar innan den vetenskapliga artikeln publicerades. Det var därför omöjligt att få med dem i artikeln.

Den amerikanska tidningen skriver också att en av de fyra läkarna som står bakom anklagelserna själv är anklagad för etiska överträdelser i samband med en ansökan om forskningsfinansiering. Bakom denna anklagelse står en kollega till den utpekade internationellt kände läkaren. Detta ärende utreds också inom Karolinska institutet, enligt tidningen. Den i detta fall utpekade läkaren säger till tidningen att anklagelserna  saknar substans och att de innehåller allvarliga oriktigheter .

Centrala etikprövningsnämnden som först utrett ärendet lämnade i mitten av november över det till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev