Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kända löneknep inför semestern

Publicerad: 15 mars 2013, 08:09

Fasta semesterperioder, morötter och bonusar. Landstingen tar till kända knep för att försöka lösa sommarschemat. Men 24 000-upprorets krav är de fortfarande en bit bort ifrån.


I Jämtlands läns landsting bedöms behovet av sommarvikarierande sjuksköterskor uppgå till 100. Hittills har landstinget hittat  hälften.

– Det har varit lite kärvare för oss än tidigare år, säger Annica Sörensdotter, personalstrateg i landstinget.

Ingånglönen för grundutbildade och nyexaminerade sjuksköterskor  håller landstinget  på att diskutera. Förra året låg den på 21 400 kronor i månaden, en bit bort från sjuksköterskestudenternas krav om 24 000 kronor i månaden, som på vissa håll dessutom höjts.

Jämtlands läns landsting vill att ordinarie sjuksköterskor där det är brist skjuter på sin semester så att den i alla fall delvis hamnar utanför veckorna 25–34. Ett ”sommarpaket” med olika alternativ har därför tagits fram. Till exempel erbjuds sjuksköterskor som arbetar en extra vecka en extra summa pengar, motsvarande en veckas grundlön, samt extra semesterdagar.

Inom NU-sjukvården i Västra Göta­lands­regionen är det bestämt att två tredjedelar av de ordinarie sjuksköterskorna ska vara i tjänst under sommaren. Enligt Maria Aleniusson, HR-chef, beror det på att det alltid måste finnas kompetent personal på plats. Förra sommaren resulterade kombinationen vårdtryck och brist på sjuksköterskor i att vårdavdelningar fick stänga.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå har hittills 20 sjuksköterskor klara för vikariat under sommaren. Merparten kommer från andra håll än just Umeå, berättar Tomas Bodén, HR-specialist i Västerbottens läns landsting. Ett riktmärke är att nyexaminerade sjuksköterskor ska få 22 500 kronor i månaden, men den som skriver på för ett sommar­vikariat före den sista mars får 7 000 kronor i bonus.

I grannlandstinget Norrbotten ska nyexaminerade sjuksköterskor få 22 700 kronor i månaden. De som arbetar i inlandet kan få tusen kronor mer, berättar Mats Lundberg, förhandlingschef.

Ordinarie personal får också extra pengar om de tar ut semester senare. Byte av en semestervecka ger 4 000 kronor extra, två veckor ger 9 000 extra, tre veckor ger 15 000 extra och fyra veckor ger totalt 20 000 extra.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev