tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kända rattfyllerister ska kunna tvingas till vård

Publicerad: 13 september 2005, 11:20

Notoriska rattfyllerister måste kunna tvångsomhändertas och tvingas till vård. Det kräver en expertgrupp som representerar bland annat landstinget och polismyndigheten i Stockholm.


Smadit, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, är ett samverkansprojekt mellan Vägverket, Kommunförbundet, polismyndigheten, landstinget, kriminalvården och länsstyrelsen i Stockholm.

I en skrivelse till folkhälsominister Morgan Johansson (s) slår Smadits styrgrupp larm om att en liten grupp trafikbrottslingar gång på gång kör påverkade och står för en stor del av trafikbrottsligheten och trafikolyckorna.

Gemensamt för dessa personer är att de har grava missbruksproblem och vägrar låta sig vårdas och behandlas, att de saknar körkort och är väl kända av polisen för annan kriminalitet.

"Levande mordredskap"  Men dagens lagstiftning gör det inte möjligt att omhänderta dessa personer.

- De här personerna är i princip levande mordredskap. Men vi kan bara sköta den polisiära rapporteringen av deras trafikbrott och säkra bevisen. Sedan måste vi släppa dem, säger polisinspektör Ulf Malmqvist,  polismyndighetens representant i Smadit.

- Så småningom får de sin dom. Men det ändrar inte deras beteende, utan de fortsätter köra påverkade och riskera andras liv.

Nu föreslår Smadits styrgrupp att regeringen ändrar lagen för dessa notoriska återfallsrattfyllerister.

De trafikbrottslingar som vägrar gå med på frivilliga stödsamtal om sitt missbruk ska enligt förslaget kunna tvångsomhändertas.

- Vi måste få nya verktyg för att komma åt den här lilla, lilla gruppen som lever utanför det sociala nätverket i samhället, ofta kör trafikfarliga bilar och inte bryr sig om de regler och normer som gäller för oss övriga i samhället, säger Ulf Malmqvist.

Vill ha särskilt resurscentrum  Tvångsomhändertagandet krävs dels för att akut hålla livsfarliga personer borta från vägarna, dels för att tvinga dem att träffa läkare eller beroendevård för att påbörja en behandling för att bekämpa missbruket och avbryta sin kriminalitet.

- De ska frihetsberövas så pass lång tid som behövs för att gifterna i kroppen går ut och motivationsarbetet inom beroendevården har kommit så långt att man får fram budskapet till den här individen.

Projektet i Stockholm vill också skapa ett särskilt resurscentrum där olika yrkesgrupper hjälps åt med att utveckla metoder för att rehabilitera notoriska rattfyllerister.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev