Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kandidatens roll förändras med mer patientkontakter

Publicerad: 28 november 2008, 08:52

Kandidatens roll förändras med mer patientkontakter

Inför handledarutbildning och låt läkarkandidaterna gå nattjour. Det är ett par av idéerna som kommer att diskuteras under ett symposium om läkarstudenternas roll på fredagens Riksstämma.


– I USA går kandidaten in först till patienten på ronden. Här går han eller hon in sist. Det behövs en kulturändring i Sverige där kandidaterna inte går hem klockan fyra eller fem, utan när alla patienter är färdiga, säger Lars H Lund, kardiolog på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Han är en av de talare som kommer att diskutera läkarkandidaternas roll och ansvars­tagande under ett seminarium som arrangeras av MSF, Medicine studerandes förbund, i dag.

Jessica Svefors är ledamot i MSF:s styrelse i Uppsala och den som tagit initiativet till seminariet. Hon pekar på att de svenska läkarkandidaterna träffar patienter allt tidigare i dag och att de därmed har en högre kompetens som borde kunna resultera i en mer betydelsefull roll under praktiken.

– En del läkare verkar tro att utbildningen ser likadan ut som för 20 år sedan. Men i dag får studenterna kontakt med patienter tidigt, ibland redan under tredje veckan. Samtidigt som jag själv har lärt mig mycket på att vara svans, har kunskaperna fastnat lättare om jag vetat att en annan person inte kommer att göra om exakt samma sak efteråt.

Inspireras av utbildning i USA
Lars H Lund håller med om att studenternas roll ska stärkas. Han är inspirerad av den amerikanska läkarutbildningen där kandidaterna enligt honom får ta ett stort ansvar för patienterna, bland annat genom att de går kvälls- och nattjourer.

– När de svenska kandidaterna inte har jour är det lättare för de andra läkarna att strunta i dem. För att studenterna ska bli mer integrerade i vardagen på kliniken tycker jag att vi ska avskaffa de extrautbildningar och seminarier som de går på två, tre gånger i veckan, säger Lars H Lund.

– Låt dem i stället få undervisning varje för- och eftermiddag då man går igenom patienterna.

Föreslår mer utbildning
Både Jessica Svefors och Lars H Lund anser att det krävs att handledaren tar sig tid att hjälpa kandidaterna för att de både ska kunna få och ta mer ansvar.

Enligt Jessica Svefors skulle en gemensam utbildning för handledare ge tydligare riktlinjer för vilket ansvar och vilka uppgifter en kandidat ska ha.

– Det ska inte vara handledarens egen tolkning som gäller. Därför tror jag att en handledarutbildning vore bra, om inte på AT-nivå så för ST-läkare. Men framför allt krävs en diskussion om detta. Det ska bli spännande att höra vad deltagarna har att säga, säger hon.

Men fler kurser för hand­ledarna behövs inte, om man får tro Lars H Lund.

– Det blir lätt för mycket utbildning i Sverige. I stället ska läkarna öva genom att handleda varje dag, under övervakning av en annan läkare. Att vara hand­ledare ska vara ett privilegium och en automatisk del av vardagen.

» Profession, organisation och lärande

Fredagen den 28 november
Symposium
10.30–12.00, sal H2
Kandidaten – svans, slav eller kvalificerad medarbetare?

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev