Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Känns som att de vill städa undan de små förbunden”

Publicerad: 8 juni 2018, 09:34

Ambulansförbundets Gordon Grattidge och Barnmorskeförbundets Mia Ahlberg har olika syn på överenskommelsen om strejkrätt som träffades i veckan.

Foto: Elisabeth Ubbe

Ambulansförbundet är kritiskt till överenskommelsen om strejkrätten som träffades i veckan. Men Barnmorskeförbundet ser inga problem för sina medlemmar.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Den överenskommelse som parterna på den svenska arbetsmarknaden träffade tidigare i veckan om ändrade konfliktregler var något som Gordon Grattidge, ordförande för ambulansförbundet, varnade för på förbundets hemsida redan i mars. Nu suckar han över resultatet.

Med den nya överenskommelsen blir stridsåtgärder endast tillåtna om syftet är att träffa ett kollektivavtal.

– Det känns inget vidare, säger Gordon Grattidge. Alla har inte fått vara delaktiga, utan det har ju varit de stora vargarna som tagit det här beslutet.

Med de stora vargarna menar han LO och de andra stora paraplyförbunden.

– De bildar en slags elitserie där vissa får vara med och andra inte. Vi har inte riktigt fått komma till tals, vilket vi som ett litet fackförbund är lite brydda över.

Den nya ordningen gynnar näringslivet och de stora fackförbunden, konstaterar Gordon Grattidge. Men när det gäller själva strejkrätten ser han inte att det på ett strategiskt sätt påverkar hans fackförbund.

Men vad är då problemet för er?
–Det blir som att de städar undan oss små förbund, säger han. Det urholkar styrkan hos oss som ett fritt fackförbund. Vi blir underminerade, och de stora förbunden kommer säkert att använda det här som ett verktyg för att dra till sig medlemmar och utarma de små förbunden.

Men Barnmorskeförbundet, som i höstas tog beslut om att utreda möjligheterna att gå ur Vårdförbundet och bilda ett eget fackförbund, ser inga problem med överenskommelsen för sina medlemmar.

– Vi barnmorskor har på grund av vårt speciella yrke redan en mycket inskränkt strejkrätt, säger Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet. Dessutom har vi inga planer på att arbeta för annat än kollektivavtal. Så den här överenskommelsen innebär i praktiken ingen förändring.

Mia Ahlberg anser att överenskommelsen innebär att den svenska modellen, med dialog i stället för lagstiftning, följs.

– Det är en viktig signal att man kommer överens mellan parterna. I slutändan blir det bättre för oss barnmorskor också.

Bakgrunden till överenskommelsen är hamnarbetarkonflikten i Göteborg, med Hamnarbetareförbundet, som saknar kollektivavtal och därmed haft rätt att strejka när som helst. Förslaget påverkar inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader.

– Vi tycker inte att den här åtgärden är förenlig med fackföreningsrörelsen, säger Gordon Grattidge.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev