Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kärleksromaner i sjukhusmiljö kartlagda av irländsk psykiater

Publicerad: 26 oktober 2007, 08:39

Kärleksromaner i sjukhusmiljö kartlagda av irländsk psykiater

Manliga, mörka, muskulösa akutläkare och kvinnliga läkare eller sjuksköterskor som övervunnit stora svårigheter. Så ser huvudpersonerna i kärleksromaner i sjukhusmiljö ut, noteras det i the Lancet.


Det har den irländske psykiatern Brendan Kelly kommit fram till, rapporterar nyhetsbrevet 6minutes.

 I ett brev till tidskriften The Lancet beskriver Brendan Kelly vad han kommit fram till i sin granskning av 20 kärleksromaner i sjukhusmiljö.

 De manliga huvudpersonerna i böckerna är oftast långa, mörka, muskulösa akutläkare, medan de kvinnliga är läkare eller sjuksköterskor som övervunnit stora svårigheter på det personliga eller yrkesmässiga planet.

Båda parter har offrat sin personliga lycka för patienternas skull, tills romantiken plötsligt blommar upp mitt i dramatiken på akutmottagningen.

 Det vanligaste kärleksparet i en sjukhusroman är en manlig och en kvinnlig läkare, tätt följt av en manlig läkare och en kvinnlig sjuksköterska.

 Doktor Kelly skriver att böckerna visar på det tydligen oundvikliga i att okontrollerbar passion uppstår inom akutmedicin och förslår därför att  instruktioner i romantikens konster  borde ingå i utbildningen för läkare och sjuksköterskor som tänker arbeta i akutmiljö.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev