Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kärlkramp drabbar kvinnor

Publicerad: 26 november 2002, 09:00

Antalet kvinnor som vårdas på sjukhus för akut kärlkramp har nästan fördubblats på 20 år. Särskilt oroande är utvecklingen bland yngre kvinnor.


Hjärtinfarkterna har minskat kraftigt i befolkningen de senaste 20 åren. De har också blivit lindrigare, vilket innebär att fler patienter överlever. Men när det gäller instabil angina, akut kärlkramp, är utvecklingen den motsatta, och särskilt dramatisk är trenden när det gäller gruppen kvinnor. Förekomsten av akut kärlkramp hos svenska kvinnor har ökat med 75 procent sedan mitten av 1980-talet. För män är motsvarande ökning knappt 20 procent, enligt en ny studie i samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och Epidemiologiskt centrum vid Socialstyrelsen.

Annika Rosengren, professor i kardiologi, har tillsammans med forskarkollegor gjort en genomgång av 432871 fall av instabil angina samt dödsfall i hjärtinfarkt i 19 län i Sverige under perioderna 1984-87 och 1996-99.  När det gäller förekomsten av hjärtinfarkt i befolkningen visar studien att andelen minskar. Hos männen är minskningen tydlig i samtliga åldrar, hos kvinnor under 55 år ses däremot ingen minskning.  För drygt 15 år sedan var hjärtinfarkt 5,5 gånger så vanligt hos män som hos kvinnor. I dag har detta avstånd minskat något. Förekomsten av hjärtinfarkt var under åren 1996-99 fyra gånger vanligare hos män än hos kvinnor.  När det gäller kärlkramp har gapet krympt ännu mer. Antalet fall av akut kärlkramp bland kvinnor har stigit från 40 fall per år och 100.000 invånare till 70 fall från 1980-talet till 1990-talet. Bland männen har det skett en ökning från 98 fall till 116 fall per 100.000 invånare under motsvarande tid. Ökningen kan ha flera orsaker, enligt Annika Rosengren.  - Det förefaller som om sjukdomen ändrat karaktär med färre och ofta lindrigare fall, men med en högre andel kvinnor i yngre åldrar. En del av förklaringen kan vara att kvinnor inte slutat röka i samma utsträckning som män, säger Annika Rosengren.  Även övervikt kan påverka kvinnor mer negativt än män, konstaterar hon. Nya studier visar till exempel att kvinnor är mer känsliga för höga nivåer av triglycerider.

Eva Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev