Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kärlundersökningar onödiga för att förutspå hjärt-kärlhändelser

Publicerad: 25 Juni 2008, 12:27

Att mäta förekomsten av kalcium i kransartärerna är en bättre metod för att förutspå risken för hjärt-kärlhändelser än att mäta tjockleken på de innersta lagren av halsartären, enligt en ny studie. Men en svensk expert avråder från att använda metoden vid screening eftersom den inte tillför något utöver kliniska undersökningar.


Graden av åderförkalkning kan uppskattas antingen genom mätning av tjockleken på intima media, det innersta och mellersta lagret i kärlväggen i halsartären, karotis, eller genom mätning av nivåerna av kalk i hjärtats kransartärer via datortomografi.

Dessa två metoder, som i Sverige i dag främst används i forskning och utvärdering av nya läkemedel, har nu jämförts i en studie av forskare vid bland annat University of Minnesota, Minneapolis, USA.

Totalt 6 700 patienter, 45 till 85 år gamla, utan hjärt-kärlsjukdom vid studiestarten undersöktes med de båda metoderna. Patienterna följdes sedan under maximalt fem år för att undersöka förekomsten av hjärt-kärlhändelser, som hjärtinfarkt, stroke eller hjärtdöd.

Under uppföljningstiden inträffade totalt 222 sådana händelser. Det visade sig att mätningen av kalk i kranskärlen totalt sett var något bättre på att förutspå risken för hjärt-kärlhändelser. Med denna metod innebar varje ökning av standardavvikelsen att risken för hjärt-kärlhändelser ökade med 2,1, medan varje ökning av den maximala tjockleken på intima endast innebar en riskökning på 1,3.

Enligt forskarnas analys var de två metoderna dock olika bra på att förutspå olika risker. Att ta mått på intima-media i carotis var något bättre när det gällde att förutspå stroke, medan mätningen av kalk i kranskärl bättre kunde förutsäga framtida hjärtinfarkt.

– Vilken metod man ska välja verkar bero på vad man vill studera. Exempelvis verkar mätning av kalk i kranskärl vara att föredra vid utvärdering av en ny blodfettsänkare, medan ultraljud av halskärlen är bättre om man är ute efter att minska risken för stroke, säger Stefan James, docent och överläkare vid kardiologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Studien publiceras i veckans nummer av Archives of Internal Medicine. Artikelförfattarna konstaterar att kalkmätning i kranskärl är bättre för att förutspå risken för hjärt-kärlhändelser, men att det fortfarande är en öppen fråga huruvida dessa metoder bör användas i screening av friska personer.

– Även om man i dag främst utnyttjar metoderna i forskningssynpunkt så finns ett ökat kommersiellt tryck att använda dem för att fånga in exempelvis individer med  höjd risk för hjärtinfarkt, något som man nu också börjat med på vissa håll i Sverige. Jag skulle dock inte rekommendera att man använder någon av metoderna i screening, eftersom en enkel kroppsundersökning och bedömning av riskfaktorer duger lika bra. Metoderna medför bara onödiga kostnader, och datortomografin ökar dessutom cancerrisken på grund av strålning, säger Stefan James.

Archives of Internal Medicine 2008: 168: 1333-1339

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev