söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Karolinska agerade inte snabbt nog”

Publicerad: 14 november 2018, 13:50

Rabbi Abraham Cooper besökte Stockholm första gången 1981. Då var det tillsammans med Simon Wiesenthal och i samband med en utredning om vad som hänt Raoul Wallenberg. Foto: Jens Krey

Simon Wiesenthal Center riktade på onsdagen åter kritik mot hur Karolinska hanterat anklagelserna om antisemitism som riktats mot en av sjukhusets överläkare.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

JK


Rabbi Abraham Cooper från internationella Simon Wiesenthal Center höll på onsdagsförmiddagen en pressträff efter att han själv träffat och samtalat med sjukhusets tillförordnade sjukhusdirektör Annika Tibell. Han berättade att han hade respekt för den pågående utredningen.

– Men den måste bli klar snabbt. Det kommer att skada sjukhuset om det tar för lång tid och det är ingenting som Simon Wiesenthal Center vill. Det är en av anledningarna till att jag klev på planet och kom hit.

Förre sjukhusdirektören Melvin Samsom fick kännedom om anklagelserna i februari 2018 och på Dagens Medicins fråga om hur sjukhusledningen agerat tvekar inte rabbi Abraham Cooper på svaret.

– Den agerande inte snabbt nog. Samtidigt fick jag vid dagens möte intrycket att ledningen nu förstår hur det känns för judar.

Enligt rabbi Abraham Cooper råder det heller ingen tvekan om att det rör sig om antisemitism och att den slutsatsen inte är ”raketforskning”. Enligt honom är den större frågan i stället hur utbredd antisemitismen vid sjukhuset är.

Den judiska läkare som står bakom anklagelserna beskrivs av rabbi Abraham Cooper som en person som bara vill ägna sig åt att jobba.

– Det är ingen martyr. Det finns personer som bara vill att det blir rätt. Det här är en sådan person.

En av de judiska läkarna säger till Dagens Medicin att besöket av rabbi Abraham Cooper är en stark signal.

– Om Karolinska inte vidtar rätt åtgärder kommer situationen att förvärras för utsatta läkare och patientsäkerheten kommer att drabbas ännu mer.

Hen menar att det är en lång väg kvar till upprättelse för henom och hens kollegor.

– Jag hoppas att sjukhusledningen nu har en bättre förståelse. Karolinska måste se till att det inte händer igen.

Dagens Medicin har i flera artiklar rapporterat om anklagelserna om antisemitism. Den utpekade överläkaren ska bland annat ha publicerat nidbilder på judar i sociala medier och på olika sätt trakasserat flera anställda med judisk härkomst vid sjukhuset genom bland annat utebliven löneökning och tillmälen som ”Här kommer judeghettot”. Överläkaren har nu tagit timeout från sin tjänst, liksom en överordnad professor. En hög chef har lämnat sitt uppdrag.

Relaterat material

Hög chef avgår på Karolinska

Överläkare på Karolinska anklagas för antisemitism

Överläkare anklagad för antisemitism tar timeout

Karolinska ansåg att judisk advokat var partisk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev