Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska får ”ny” logga

Publicerad: 21 oktober 2016, 09:28

Ser du skillnaden? Med nya Karolinska sjukhuset kommer också en ny logotyp. Till skillnad från bygget är förändringen dock en aning mer subtil. Och det finns en anledning.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Nä, någon stor skillnad är det inte. I bilden ovan ser du den gamla logotypen på fasaden i bakgrunden och den nya ovanför. Orden ”Karolinska” och ”universitetssjukhuset” har fått samma typsnitt. Ordet universitetssjukhuset får nu ta lite mer plats. Ungefär som sjukhuset alltså.

– Dels har det med flytten att göra. Men dels också för att sjukvården genomgår en förändring mot nätverkssjukvård, där universitetssjukvården blir allt viktigare, vilket vi visar i den nya logotypen, säger Margareta Hamark, varumärkesansvarig på Karolinskas kommunikationsavdelning som fick uppdraget att uppdatera den grafiska profilen.

Den uppmärksamme kan också se att det är ett nytt typsnitt i den nya loggan, vilket exempelvis syns på K:et. Därtill har färgen skiftat något i nyans. De skillnaderna har också syftet att fungera bättre i digitala kanaler, berättar Margareta Hamark.

Att förändringen är så liten beror helt enkelt på att man var nöjd med den gamla och bara ville uppdatera den lite, göra den något mer modern, säger Margareta Hamark.

Av allt som händer kring Karolinska är ett mindre logotypbyte inte högst upp på agendan, men har ändå genererat en och annan kommentar.

– Samsom är osynlig i verksamheten, men skjuter salut för en ny sjukhuslogga som är så lik den gamla att ingen ser skillnaden, sa en anonym läkare till Svenska Dagbladet i veckan apropå missnöjet kring personalbrist och få vårdplatser.

Någon faktisk salut var det dock inte tal om:

”Nej, självklart sköt vi inte salut! Vi talade om att vi moderniserat logotypen på vårt intranät”, svarar kommunikationsavdelningen i ett mejl.

Kostnaderna för logotypbytet blir blygsamma då det sköttes internt. NKS kommer få skyltar med den nya logotypen. Äldre skyltar byts inte förrän det blir aktuellt av andra anledningar.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev