Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska följer inte lagen

Publicerad: 24 januari 2011, 14:27

Karolinska universitetssjukhuset fortsätter att sprida information om patienterna utan att dessa informeras. Nu hotas sjukhuset av vite.


Sedan den 1 juli 2008 gäller patientdatalagen, som bland annat säger att vårdgivare har rätt att få tillgång till uppgifter i varandras patientjournaler.

Ett krav för att få sprida uppgifterna är att patienterna informeras om vad som får föras vidare och att man som patient kan säga nej till att det görs. Efter en granskning i december 2009 konstaterade Datainspektionen att Karolinska universitetssjukhuset brast när det gällde att informera patienterna.

Nu har Datainspektionen genomfört en ny undersökning. Denna visar att problemen är lika stora som för ett år sedan. Myndigheten är mycket kritisk och hotar nu Karolinska universitetssjukhuset med vite om det fortsätter att låta andra vårdgivare ta del av dess patientjournaler.

– Vi har i vår tillsyn på sistone sett flera oroväckande exempel på att patientuppgifter sprids i strid med patientdatalagen. Nu gäller det en av landets största vårdgivare, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen, enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News