onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska forskade utan tillstånd

Publicerad: 18 januari 2017, 14:11

Foto: Jesper Cederberg

Karo­linska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har genomfört avancerad forskning på människor – utan föregående djurstudier eller giltiga tillstånd.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

Från 2011 till hösten 2016 har minst 68 personer, flera av dem barn, behandlats på detta regelvidriga sätt, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det handlade om allvarligt sjuka personer som genomgått benmärgstransplan­tation men som efteråt drabbats av svåra komplikationer. Forskarna har då satt in en experimentell behandling med celler från moderkakor.

Enligt Katarina Le Blanc, professor i klinisk stamcellsforskning vid KI, är affären värre än den med Paolo Macchiarini, kirurgen som opererade in konstgjorda ­luftstrupar utan nödvändiga tillstånd.

– Det är samma tankefel, men här handlar det om många fler patienter och det har pågått systematiskt i många år. Man har lämnat vilseledande uppgifter och man kan befara att några dött för tidigt på grund av den experimentella behandlingen, säger hon till tidningen.

Katarina Le Blanc är själv kliniskt verksam vid en annan klinik på Karolinska än den där de aktuella patienterna behandlats. Hon har själv forskat på en liknande metod.

Karolinska universitetssjukhusets ledning tillstår att ett stort antal patienter behandlats utan behöriga tillstånd.

– Verksamheten har stoppats och vi har infört en kontroll som ska se till att alla följer lagar och regler, säger Harald Blegen, divisionschef för cancersjukvården.

Samtidigt med Svenska Dagbladets avslöjande publicerar Dagens Nyheter en debattartikel där två läkare i Uppsala kritiserar att det inte finns tillstånd för den aktuella behandlingen. De hänvisar bland annat till ett patientfall där en liten pojke ska ha räddats till livet av behandlingen.

– En enstaka fallbeskrivning är ingen vetenskaplig evidens, säger Katarina Le Blanc till Dagens Medicin.

TT OCH CARL-MAGNUS HAKE/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev