Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska hämtar chef från Holland

Publicerad: 12 juni 2014, 14:13

Det blir holländaren Melvin Samsom som ska leda Karolinska universitetssjukhuset de närmaste åren.


Den nya sjukhusdirektören är i dag chef för Radboud university medical center i Nijmegen som är ett av de största sjukhusen i Nederländerna.

Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset beslutade i dag att det blir Melvin Samsom som efterträder Birgir Jakobsson, med tillträde den 1 oktober.

Samsom är 55 år och internmedicinare med en professur i gastroenterologi.

– Det är en fantastisk möjlighet att få ta över ledningen av Karolinska Universitetssjukhuset, ett av de viktigaste i västvärlden, säger Melvin Samsom i ett pressmeddelande från Karolinska.

– Vi kommer att behöva utveckla nya strategier för att vårda framtidens patienter och Karolinska ska ligga bland de främsta i det arbetet, fortsätter han.

Ordförande för Karolinska universitetssjukhuset Per Båtelson är nöjd med rekryteringen.

– Det är en internationell toppkraft. Melvin Samsom har visat en enastående förmåga att driva förändringar i patienternas intresse och är alldeles rätt person att fortsätta och utöka det ständiga förbättringsarbete som pågår på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läkarföreningen på Karolinska tycker att utnämningen är spännande.

– Jag tror inte att man hade kunnat hitta en bättre person. Vi har fått ett väldigt gott intryck av honom, säger Yvonne Dellmark, ordförande i läkarföreningen på sjukhuset.

De brister som Melvin Samsom kan ha när det gäller svensk sjukvårdsorganisation och politik tror hon kan kompenseras av andra i sjukhusledningen.

– Det viktiga är att det är en chef med visioner, säger Yvonne Dellmark.

Relaterat material

Nu lämnar han Karolinska

Sökes: Ny chef för Karolinska

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev