Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska häver varsel av vårdpersonal

Publicerad: 16 september 2020, 11:30

Björn Zoëga.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån, Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge häver nu varslen av 109 läkare och 157 undersköterskor. Enligt sjukhusledningen har varslet haft en ekonomiskt positiv effekt ändå eftersom man inte har behövt ersätta så kallade naturliga avgångar.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Efter en längre period av ett verkningslöst anställningsstopp valde Karolinska Universitetssjukhuset att i maj 2019 lägga ett varsel på 550 administrativa tjänster. I november 2019 kom det andra varslet – som den här gången omfattade 350 undersköterskor och 250 läkare. I februari sänktes varslet till 157 undersköterskor och 109 läkare.

Efter en period av pausade förhandlingar under coronapandemin var tanken att förhandlingarna skulle återupptas igen under september. Men nu meddelar sjukhusledningen att man drar tillbaka det varsel som rör sjukvårdspersonalen. Detta eftersom man redan lyckats nå målet att få ner antalet anställda med naturliga avgångar.

– När man lägger ett varsel har man en annan möjlighet att hålla emot att tillsätta tjänster. På det sättet har det hjälpt oss, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör.

Björn Zoëga säger att de hårt kritiserade varslen på sätt och vis varit en del av en strategi när det tidigare anställningsstoppet inte fungerade.

– När jag tillträdde som sjukhusdirektör hade det varit anställningsstopp en längre tid, trots det hade antalet anställda ökat med 20 tjänster, säger han och fortsätter:

– Det var inte tänkt som en strategi från början, men eftersom varslet drog ut på tiden – nästan tio månader – och vi såg tecken på att personalen ute i verksamheterna blivit färre, säger han.

De naturliga avgångarna under 2020 omfattar i dagsläget 100 läkare och mellan 160 och 170 undersköterskor.

Samtidigt har sjukhuset ökat sin kapacitet med 200 vårdplatser det senaste året. Men enligt Björn Zoëga kommer man att klara av den ordinarie verksamheten och samtidigt beta av vårdskulden med en mindre bemanning.

– Det har vi faktiskt kunnat se att vi gör med lite färre vårdpersonal, både under kulmen av pandemin och nu när vi ska ta oss an de framskjutna vården. Hittills har vi arbetat bort 4 procent, eller 555 vårddygn, säger han.

Under september kommer 30 personer ur den administrativa personalen att få sluta.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev