Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska hotas av jätteviten

Publicerad: 22 januari 2010, 14:30

Karolinska hotas av jätteviten

Foto: Karolinska i Huddinge.

Om Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lägger patienter för trångt så kommer de att få böta 300 000 kronor – varje gång.


Det meddelar Arbetsmiljöverket nu i ett beslut.

Enligt beslutet måste sängar med patienter placeras så att det på båda långsidor av sängen finns ett utrymme om minst 0,8 meter  som är fritt från väggar eller fast monterade föremål eller lösa föremål, som är så otympliga att de inte lätt kan flyttas undan .

Förbudet träder i kraft omedelbart och från och med den 1 mars ska vite om 300 000 kronor utgå varje gång som det överträds, skriver Arbetsmiljöverket.

Dessutom ska sjukhuset hela tiden hålla koll på vad överbeläggningar innebär för personalens arbetssituation. Varje gång antalet patienter överstiger det fastställda antalet vårdplatser på en avdelning ska riskerna för att någon arbetstagare drabbas av ohälsa eller olycksfall bedömas skriftligt, slår myndigheten fast.

Även på denna punkt blir straffet vite om 300 000 kronor om kravet inte uppfylls.

Bakgrunden till beslutet är brister som upptäcktes vid de oanmälda inspektioner som Arbetsmiljöverket tillsammans med Socialstyrelsen gjorde på sjukhuset under sommaren 2009, samt vid uppföljande inspektioner under december 2009 och januari 2010.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev