Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska institutet vinnare i forskningspropositionen

Publicerad: 23 oktober 2008, 16:11

Karolinska institutet vinnare i forskningspropositionen

Foto: Illustration: Photos.com

Karolinska institutet är en av vinnarna i den forskningsproposition regeringen presenterar i dag.


Karolinska institutet, KI, får nästan 200 miljoner kronor i ökade tillskott under de närmaste fyra åren. Det är en ökning med drygt 20 procent. Räknat i procentmässig ökning är det inget annat universitet i landet som får så mycket i ökade tillskott.

En annan nyhet i den forskningspolitiska proposition som forskningsminister Lars Leijonborg (fp) presenterade på torsdagen är att det ska inrättas en expertgrupp för oredlighet vid forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Expertgruppen ska lämna yttranden när ett universitet eller en högskola utreder misstänkt forskningsfusk.

– Forskningsfusk äventyrar förtroendet för hela forskarsamhället. Därför behövs det en utomstående grupp som kan stödja rektorn vid misstänkt forskningsfusk, sade Lars Leijonborg vid en presskonferens.

En tredje nyhet är att forskningspengarna ska fördelas enligt ett nytt system, där kvaliteten avgör hur mycket pengar varje universitet eller högskola får. Kvaliteten mäts genom två faktorer: Antalet publiceringar/citeringar och hur mycket externa forskningsmedel universitetet/högskolan lyckats dra till sig.

– Det har varit ett systemfel att man tidigare har kunnat få i princip det anslag man haft förut. Nu vill vi att den bästa forskningen ska få mest, sade Lars Leijonborg och karaktäriserade det nya systemet som ”nästan världsunikt”.

Forskningspropositionen innebär också, som Dagens Medicin tidigare har berättat, att:

* Forskningen får 5 miljarder kronor mer per år, när hela forskningssatsningen är genomförd 2012. Det är mer än dubbelt så mycket som den senaste forskningspropositionen för fyra år sedan.

* 1,8 av dessa 5 miljarder kronor satsas på ett antal strategiskt viktiga områden, bland annat flera utpekade sjukdomsgrupper som cancer och psykiatri.

* Regeringen startar tio medicinska forskarskolor där yngre läkare, sjuksköterskor och andra vårdyrkesgrupper ska kunna kombinera arbete på en sjukhusklinik med patientnära forskning.

Stefan Helte

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev