Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Karolinska institutets nya vision kräver mer data

Publicerad: 5 juli 2018, 11:19

Karolinska institutet skruvar om sin vision så att den pekar tydligare mot behovet av hälso- och patientdata. Rektorn är rädd för att Sverige snart blir frånsprunget i utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

– Hälso- och patientdata är Sveriges och Nordens viktigaste resurs. Vi måste göra det synligt, så att politikerna förstår att engagera sig mer i det, säger Ole Petter Ottersen, Karolinska institutets rektor, under ett seminarium i Almedalen.

Efter seminariet berättar Ole Petter Ottersen för Dagens Medicin att Karolinska institutet håller på att ta fram en ny vision för sitt arbete. Och flera av de föreslagna punkterna har bäring på data.

I samverkan med sina samarbetspartner har Karolinska institutet målet att ta sin verksamhet i riktning från medicin till precisionsmedicin, från sjukhus till hemmet, från behandling till prevention, från lokalt till globalt och från ojämlikhet till jämlikhet.

– För alla de visionerna behöver vi strukturerad data. Vi kan göra stor skillnad för den förebyggande hälsan om vi får bättre tillgång till data, säger han.

Han berättar om hur systematiskt insamlande av stora mängder data i det så kallade 4D-projektet i Stockholm leder till förbättrad vård vid till exempel hjärtsvikt. Men det behövs mer forskning för att långsiktigt klara sjukvårdens samhällsuppdrag och för det krävs både mer tillåtande regelverk, och samtidigt säkrare system, anser han. Det politiska perspektivet måste bli längre, säger han, och pekar på den demografiska utvecklingen.

Ole Petter Ottersen anser att tidsfönstret för att lyckas ta vara på försprånget med Sveriges stora datamängder är nu – och händer inget riskerar vi att bli frånsprungna både i forskningen och i näringslivet.

– Vi har pratat om detta i 20 år här i Norden. Men det händer inte så mycket, säger han och fortsätter:

– Hade data varit synligt som olja, då hade politikerna engagerat sig.

Han anser att ersättningssystemen i sjukvården är konserverande men ser samtidigt att trögheten i utvecklingen inte bara är reglernas, utan att sjukvården också brister i implementering.

– I Stockholm kan vi bli mycket mer effektiva med implementeringen. En utvärdering visar att Skåne är bättre, och samma är även Västra Götaland, säger han på seminariet som arrangeras av Stockholms handelskammare.

KATARINA EKSPONG

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev