fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska med på internationell lista över antisemitism

Publicerad: 20 december 2018, 07:14

Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhusets hantering av uppgifterna om trakasserier mot judiska läkare finns med på en lista från Simon Wiesenthal Center över årets tio värsta antisemitiska händelser.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Det skriver Dagens Nyheter. Det är människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center som sammanställer listan, som publiceras i amerikanska medier i nästa vecka.

Rabbin Abraham Cooper skriver i ett brev till finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) att han är kritisk mot att Karolinska inte reagerade förrän medier uppmärksammade uppgifterna. Han anser också att inget positivt har hänt i ärendet den senaste månaden och att sjukhusets rykte är skadat.

Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, uppger att arbetet mot trakasserier och kränkningar inom organisationen fortsätter.

”Vi har tagit del av artikeln som har publicerats i medier i kväll och ser mycket allvarligt på att Simon Wiesenthal Center överväger att inkludera Karolinska på sin årslista. Vi kunde ha agerat snabbare under våren men under hela hösten har vi arbetat målmedvetet och fokuserat”, skriver Tibell i en kommentar.

En advokatbyrå genomför just nu en extern utredning av händelserna. I november avgick en högt uppsatt läkare från både sin chefsposition och plats i sjukhusledningen. En annan chef har tillsammans med den läkare som pekas ut som drivande i trakasserierna tagit timeout.

För två dagar sen publicerade Karolinska universitetssjukhuset ett pressmeddelande om hur det går med utredningen av trakasserierna, som sköts av en advokatbyrå.

”Ett flertal intervjuer har gjorts, men byrån uppger att de planerar ytterligare ett tjugotal intervjuer. (...) Slutrapport kommer att kunna presenteras 1–2 veckor efter det att intervjuerna genomförts, och förväntas vara klar före utgången av januari månad 2019”, skriver sjukhuset.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev