onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska medger bristande rutiner

Publicerad: 31 januari 2018, 15:50

Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Karolinska Universitetssjukhuset medger att sjukhuset brustit i rutinerna för kontroll av jäv och hantering av fakturaunderlag i anlitandet av konsultfirman BCG.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Dagens Nyheters granskning av fakturorna för Karolinskas anlitande av Boston Consulting Group (BCG) visade att sjukhuset saknade underlag för många av fakturorna. Detta ledde till att sjukhuset inledde en internrevision som presenterades på onsdagen. Den visar att det funnits stora brister i dokumentationen av fakturaunderlag under perioden 2011-2014. Under dessa år saknas fakturaunderlag för fakturor på omkring 42 miljoner kronor exklusive moms, enligt internrevisionens rapport.

– Det handlar om att det inte fanns tydliga rutiner för att centralt i efterhand lagra de här specifikationerna, säger Margareta Fast, ekonomidirektör på Karolinska Universitetssjukhuset till Dagens Medicin.

Dessa rutiner skärptes 2015 och enligt henne finns det sedan dess underlag för alla fakturor från BCG. Trots att det saknas underlag för många fakturor åren 2011-2014 anser Margareta Fast att det inte finns något som talar för att BCG inte skulle ha utfört de tjänster som de har fakturerat sjukhuset för.

– Det finns avtal så vi kan se vilken typ av innehåll det handlar om och vilka tjänster det är, säger Margareta Fast.

Ole Alvin som har genomfört internrevisionen delar den bedömningen och säger att de intervjuer han har gjort inte tyder på att BCG skulle ha fakturerat för mer arbete än de utfört. När det gäller frågan om jäv konstaterar han att jävsdeklarationen inte har fyllts i vid sex upphandlingar med BCG men att det inte finns någonting som tyder på att det faktiskt har förekommit jäv. Inte heller i det uppmärksammade fallet med produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla som slutade efter uppgifter om att han skulle ha gynnat sin före detta arbetsgivare BCG i en upphandling.

Ekonomidirektör Margareta Fast är fåordig när hon svarar på Dagens Medicins frågor om bristerna i rutinerna för jävskontroll.

Hur ska ni undvika jävssituationer i framtiden?

– Genom att stärka upp en mer detaljerad kontroll av att processen efterlevs.

Om någon kommer från en konsultfirma till er, ska det finnas en karantänsperiod då du inte ska kunna jobba mot det bolag du kom ifrån?

– Vi kommer att ta del av rapporten och bedöma om en sådan rutin behöver finnas.

Vad beror det på att rutinerna för bedömning av jäv inte följdes i de här fallen?

– Det får vi titta närmare på.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev