Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska omplacerar läkare som anklagats för antisemitism

Publicerad: 5 juni 2019, 09:39

UPPDATERAD Den läkare som anklagats för antisemitism har enligt Karolinska brutit mot sjukhusets värdegrund och får även sin lön sänkt. Av mindre betydelse och ännu inget avslut, kommenterar den judiska läkare som står bakom anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

– Hen får nu administrativa uppgifter och kommer inte att vara chef i framtiden, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Där framgår också att den före detta överläkaren har brutit mot sjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism. I den advokatutredning som sjukhuset tidigare lät göra kunde de inte bevisa att det förekommit diskriminering men den slog, enligt pressmeddelandet, fast att den anmälande läkaren trakasserats och att sjukhuset inte agerat tillräckligt efter att anmälan kom in.

”Den anmälde överläkaren har också gillat antisemitiska bilder i sociala medier. Ett sådant beteende strider mot sjukhusets värdegrund, som tydligt slår fast respekten för alla människors lika värde” står det i pressmeddelandet.

– Det finns inte – och ska inte finnas – något utrymme för diskriminering eller antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset. Det är oacceptabelt och måste stävjas så snart det upptäcks. Här agerade sjukhuset för långsamt och otillräckligt. Det är mycket olyckligt, säger Björn Zoëga, i pressmeddelandet.

Sjukhuset ska ha gjort flera utredningar för att se om det går att avskeda läkaren, men rättsläget visar att det inte finns någon saklig grund för att avskeda honom.

– Den före detta överläkaren har åsamkat sjukhuset stor förtroendeskada gentemot anställda och patienter av judisk härkomst och allmänheten. Men hen kan inte avskedas. Sjukhusets jurister och regionens chefsjurist menar att det strider mot svensk arbetsrätt, säger Patricia Enocson, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, i pressmeddelandet

Beslutet att omplacera läkaren och sänka hens lön har fullt stöd i sjukhusets styrelse.

Den judiska läkare som står bakom anklagelserna skriver i ett sms till Dagens Medicin:

”Vad KS nu beslutar beträffande den före detta överläkaren som omplaceras har mindre betydelse jämfört med att konsekvenserna av hens antisemitiska handlingar mot de tre judiska läkare som nu måste repareras. Först då kan man komma till ett avslut.”

Relaterat material

Karolinskaläkare i möte på USA:s ambassad

Överläkare på Karolinska anklagas för antisemitism

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev