Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska riskerar att förlora analysuppdrag för miljoner

Publicerad: 13 mars 2009, 13:14

Karolinska universitetssjukhuset kan förlora miljontals kronor när landstinget ska upphandla delar av analysverksamheten. Sjukhusdirektören är kritisk.


Den planerade upphandlingen gäller analyser av omkring fem miljoner prover som tas på Stockholms läns landstings egna vårdcentraler varje år. Tidigare har provanalyserna gjorts av Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Nu planerar landstinget att göra en offentlig upphandling av verksamheten. Där kommer Karolinska universitetssjukhuset eventuellt inte att få delta.

– Det finns alltid en risk att ett bud från en så här stor aktör är orent där man tar pengar från en annan verksamhet för att lägga ett väldigt lågt pris. Då dumpar man marknaden och det har vi tyvärr varit med om flera gånger tidigare där de stora sjukhusen varit inblandade, säger Maria Wallhager (fp), ordförande i landstingets produktionsutskott, till Svenska Dagbladet.

Som Dagens Medicin har rapporterat om tidigare ska Karolinska universitetssjukhuset spara bort 900 tjänster under 2009. Om sjukhuset mister analysuppdraget försämras ekonomin ytterligare.

Nu har sjukhusdirektören Birgir Jakobsson skrivit ett brev där han kritiserar landstingsledningens agerande.

– På samma villkor som alla andra vill vi förstås vara med och tävla om att få behålla uppdraget, säger han till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Uppsägningar väntar för anställda på Karolinska

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev