Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska säkrar med extra personal efter it-strulet

Publicerad: 3 januari 2020, 16:26

Karolinska Huddinge har haft två tuffa dagar till följd av it-problem.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge förstärker med extra personal i helgen. Skälet är it-störningarna som två dagar på raken gjort att sjukhuset gått upp i stabsläge.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetAmbulanssjukvårdRegion Stockholm

LB


– Vi hoppas på det bästa och riggar oss för det värsta – att det fortsätter under helgen. Så vi har bemannat upp för att kunna jobba enligt reservrutiner under helgen, säger Torbjörn Söderström, chefläkare på Karolinska.

Sjukhuset gick vid 11.30 på fredagen in i stabsläge, eftersom det interna nätverket inte fungerade som det skulle. Problemen var delvis de samma som under torsdagen, då sjukhuset också var i stabsläge under ett antal timmar. Störningarna upphörde i går eftermiddag och stabsläget upphörde. Men problemen återkom alltså i dag.

Torbjörn Söderström berättar att nätverket har haft varierande grad av problem under dagen. När Dagens Medicin pratar med honom strax efter klockan fyra har läget ljusnat och det verkar fungera bättre. Men den tidigare svajigheten, i kombination med att ansvariga fortfarande saknar svar på vad störningarna beror på, gör att man behåller stabsläget.

It-problemen har bland annat gjort att patienternas journaler inte har gått att komma åt som vanligt. Det finns också andra skäl till att en del ambulanser har styrts om till andra sjukhus.

– Bildöverföring och överföring av labbsvar har inte fungerat elektroniskt, utan då måste man använda manuella rutiner för det. Det tar längre tid och är mer omständligt. Därför får man oacceptabla förseningar i sitt handhavande av de mest sjuka patienterna så då vill vi helst inte ha de patienterna just nu, säger Torbjörn Söderström.

En del operationer som skulle ha gjorts på Huddinge har flyttats till Karolinska Solna. Enligt Torbjörn Söderström har flytten av operationer hittills inte påverkat andra patienters operationer på Karolinska.

– Just nu är det inte så, men om det här fortsätter även nästa vecka, kommer det nog att påverka det elektiva programmet. Sedan har ju de övriga sjukhusen naturligtvis fått patienter som skulle till oss. Det påverkar kanske deras verksamhet, men det har jag ingen detaljkunskap om.

Även om stabsläget just nu behålls, kan sjukhuset kanske återgå till normal verksamhet någon gång under helgen.

– Om jag kan få en tillfredsställande information från den tekniska sidan att deras problem är lösta på ett varaktigt sätt, så kommer jag att avveckla stabsläget efter en observationsperiod, säger Torbjörn Söderström.

Uppdaterat 7 januari: Under söndagen, den 5 januari, återgick Karolinska Huddinge till normal verksamhet. Stabsläget bibehålls ändå tills vidare.

Relaterat material

Ambulanser styrs bort från Karolinska efter it-strul

It-system inom Stockholmsvården åter i drift

Sjukhus i stabsläge efter vattenläcka

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev