Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska stuvar om inför sjukhusflytten

Publicerad: 24 oktober 2012, 11:59

Öron-, näs- och halskliniken blir först med att avveckla verksamhet på Karolinska universitetssjukhuset i det omfattande vårdpussel som ska genomföras i Stockholm.


Planerna på vilken vård som ska in på Nya Karolinska Solna, NKS, och vad som hamnar på annat håll börjar ta form. Stockholms läns landsting och Karolinska universitetssjukhuset bearbetar nu förslagen om hur vården i Stockholm ska se ut 2016, när det nya sjukhuset öppnar.

Klart är att runt 25 procent av den verksamhet som i dag hör till Karolinska i Solna ska avvecklas för att i stället förläggas på andra sjukhus eller på specialistcentra. Annat kommer att övergå till vårdgivare som bedriver vårdval inom specialistsjukvården.

Öron-, näs- och halskliniken, ÖNH, blir först i ett pilotprojekt där vård flyttas ut externt.

– Den här förändringen beror helt på vårdvalet och har egentligen ingenting med Nya Karolinska att göra. En del av den verksamhet som bedrivs på akutsjukhusen ska inte ligga där längre. Det är ett beslut som landstinget har tagit, säger Stanley Holsteiner, chef för programkontoret på Karolinska universitetssjukhuset.

Med början efter årsskiftet ska runt 12 000 av de besök som görs på sjukhusets ÖNH-klinik successivt övergå till vårdval. Patienterna ska slussas över till de vårdgivare som godkänts för vårdvalet. I dag är de sju, enligt landstingets hemsida.

– Vi måste hitta ett klokt och bra sätt för övergångarna både för personalen och för patienterna. Det som ska bli vårdval är bara en liten del av ÖNH-klinikens verksamhet. Hur det blir med den övriga verksamheten vet vi först i mars nästa år när den nya vårdkartan är klar, säger divisionschef Monika Samuelsson, chef för huvuddivisionen på sjukhuset.

På ÖNH-kliniken finns en viss osäkerhet kring om det verkligen finns tillräckligt med resurser att ta emot patienterna utanför sjukhuset.

– Det här är något som det har pratats om sedan vårdvalet inom öron-, näs- och hals infördes för snart ett år sedan, säger Per Attner, specialistläkare på kliniken och klinik­ombud för sjukhusets läkarförening, och fortsätter:

– Det sägs att patienterna ska slussas över till så kallat ”nya goda mottagare”, men vilka dessa är har vi inte fått något besked om. Eftersom vi ska börja avveckla redan efter årsskiftet vore det bra med klara besked.

Att flytten av patienter skulle leda till övertalighet bland personalen inom kliniken tror han inte.

– Nej, vi har personalbrist, det finns flera obesatta tjänster som kan fyllas. Dessutom är det många läkare som nu söker sig till andra vårdgivare i Stockholm.

Läkarföreningens ordförande Solbritt Lone Rahm är rädd för att patienter ska komma i kläm när utflyttningarna från sjukhuset görs.

– Vi har krävt att det tillsätts en särskild grupp som verkligen granskar att det inte tas helt galna beslut. Hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerheten måste komma i första rummet, säger hon.

Erfarenheterna från pilotprojektet på ÖNH ska fortsättningsvis användas då fler verksamheter på Karolinska universitetssjukhuset avvecklas och förläggs externt.

Förutom ÖNH diskuteras utflyttning av delar av kvinnokliniken, infektion, reumatologi, neurologi och kardiologi. Hur mycket av verksamheterna som ska finnas på NKS beror framför allt på vilket uppdrag sjukhuset får för den akuta verksamheten.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev