Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska tvingas vidta åtgärder för arbetsmiljön

Publicerad: 27 juni 2019, 09:54

Arbetsmiljöverket har efter en rad inspektioner beslutat att sjukhuset får ett vite på totalt 600 000 kronor om inte åtgärder vidtas.


Det rapporterar Stockholm Direkt och Läkartidningen. Tre anmälningar om arbetsmiljöproblem på NKS, så kallade 6:6-anmälningar, har inkommit till Arbetsmiljöverket, som Dagens Medicin skrivit om. I vintras kom beslutet som rörde anmälan från Kommunal, och som inte ledde till något föreläggande.

Men det nya beslutet, som gäller Läkarförbundets anmälan, ser alltså annorlunda ut.

Arbetsmiljöverket har gjort en rad inspektioner på sjukhuset och kräver nu att arbetsgivaren vidtar flera åtgärder. Det mest omfattande gäller krav som rör arbetsmiljön och den höga arbetsbelastningen för läkargruppen, skriver Läkartidningen.

En riskbedömning ska göras av läkarnas arbetsmiljö och en handlingsplan ska tas fram med tidpunkter för när åtgärder ska vara vidtagna. En halv miljon kronor blir vitet för Region Stockholm om inte åtgärderna vidtagits den 2 december i år.

Möjligen talande för läkarnas arbetssituation på Karolinska universitetssjukhuset är också kravet från Arbetsmiljöverket att ”arbetstagarna känner till vilka arbetsuppgifter som ska utföras, vilka resultat som ska uppnås med arbetet och vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när den tillgängliga tiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter”, enligt artikeln i Läkartidningen.

Myndigheten vill också se åtgärder för att bättre anpassa lokalerna för bland annat administrativt arbete, paus- och matrum. Dessa ska vara klara redan den 13 september om sjukhuset vill slippa ett ytterligare vite på 100 000 kronor.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev