Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska vann strid om krona

Publicerad: 23 april 2007, 12:56

Karolinska universitetssjukhuset vann kronstriden mot Riksantikvarie-ämbetet samt Patent- och registreringsverket, PRV. Därmed är det fritt fram för universitetssjukhuset att använda bygelkronan i sin logotyp igen.


Karolinska universitetssjukhuset fick förra året underkänt när sjukhusledningen ville varumärkesregistrera sin logotyp hos PRV. Anledningen är den bygelkrona som tidigare ingick i Karolinska sjukhusets betydligt mer klassiska och snirkliga symbol.

När Karolinska 1982 övergick till att ha landstinget som huvudman i stället för staten fick sjukhuset söka dispens för att få fortsätta att använda den kungliga kronan i sitt registrerade varumärke. Logotypen förnyades och registrerades återigen 1993.

När så den nya symbolen för det sammanslagna Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge skulle introduceras, med ett blått K under en lagerkrans och en bygelkrona, ansåg universitetssjukhuset att det av hävd återigen skulle få använda kronan.

Men då blev det nej från Riksantikvarieämbetet, som tillsammans med Riksheraldikern har som uppgift att bevaka hur vapensköldar används. Motiveringen var att den nya symbolen är fulare än den gamla i jugendstil. Därmed godkände inte heller PRV universitetssjukhusets ansökan om varumärkesregistrering.

Regeringen har nu alltså upphävt PRV:s beslut att stoppa sjukhusets varumärkesregistrering med bygelkronan i sitt varumärke. Det är med andra ord återigen fritt fram för bygelkronan i Karolinska Universitetssjukhusets varumärke.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev