fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska världsbäst på hjärtlungvård

Publicerad: 8 september 2006, 09:18

Karolinska universitetssjukhuset ligger i världstoppen när det gäller att rädda livet på patienter med svår lung- och cirkulationssvikt. Det visar ny internationell statistik.


På ECMO Centrum vid Karolinska universitetssjukhuset vårdas patienter med mycket svår hjärt- och/eller lungsvikt. ECMO står för Extracorporeal membrane oxygenation, och vården innebär att patientens blod pumpas genom en konstgjord lunga.

2005 års statistik från den internationella sammanslutningen för ECMO-vård visar att Karolinska universitetssjukhuset har goda resultat i tre redovisade patientkategorier.

För nyfödda är överlevnaden 94 procent, för barn upp till 18 år 91 procent, och för vuxna 77 procent. Det internationella genomsnittet för de tre kategorierna är 68, 56 respektive 47 procent.

Enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset kan en möjlig förklaring vara att patienterna vid Karolinskas ECMO Centrum inte hålls nedsövda under behandling, i motsatts till internationell praxis. När patienterna hålls vakna stimuleras den egna lungfunktionen i större utsträckning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev