Nyheter
Karolinska varslar 550 personer
Publicerad: 14 maj 2019, 07:59
Sjukhuset lägger i dag ett varsel på 550 tjänster inom administration, som en åtgärd för att få ordning på ekonomin. Det blir svårt att inte påverka kärnverksamheten, tror oppositionsregionråd Erika Ullberg (S).
Ämnen i artikeln:
Karolinska universitetssjukhuset– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.
Varslet gäller både medarbetare och chefer. Först efter konsekvensbedömning och facklig samverkan kommer man kunna säga exakt hur många och vilka medarbetare som kommer sägas upp, framgår i pressmeddelandet. Processen för detta kommer pågå under några månader.
– Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medarbetare ska få besked så fort som möjligt, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.
Den 29 april införde sjukhuset anställningsstopp, efter att det framkommit att ytterligare besparingar, utöver de som redan planerats, på 500 – 600 miljoner, kommer att behöva genomföras.
Det blågröna styret i Region Stockholm var snabbt med att kommentera varslet i ett pressmeddelande.
– Jag har full förståelse för att det här skapar oro på sjukhuset, men både ledning och styrelse agerar för att få en ekonomi i balans och samtidigt fokusera på kärnuppgiften som är sjukvården. Det är bra att vårdpersonalen värnas, säger Irene Svenonius, finansregionråd (M).
Mer oro över det lagda varslet uttrycker oppositionsregionsråd Erika Ullberg (S).
– Jag blir jätteorolig över hur detta riskerar att drabba patienterna och väntetiderna. Min bedömning är att varslet är stort, större än det beräknade. När Karolinska, som redan producerade mindre vård till högre kostnad, nu tvingas genomgå ett sådant stålbad är det inte säkert att det kommer gå patienterna obemärkt förbi, säger hon.
Men tjänsterna som varslas finns ju inom administration, enligt pressmeddelandet?
– Jag hoppas att det blir så. Eftersom man äntligen har kommit fram till att man delar den åsikt som jag och läkarföreningen haft en längre tid, att den nya verksamhetsmodellen var illa tänkt, har skapat fler chefsled och gjort att patientansvaret blivit otydligt, så tror jag också att det finns tjänster som man kan skala bort.
Det kan ändå bli svårt att inte påverka kärnverksamheten, tror Erika Ullberg. Dessutom oroar hon sig för vad effekterna kan bli på Stockholms övriga sjukhus.
– Därför kräver jag att sjukhusdirektör Björn Zoëga och styrelsens ordförande Håkan Sörman kommer till regionstyrelsens möte på tisdag.
Detta för att politikerna som har det högsta ansvaret och uppsiktsplikt över all sjukvård i regionen ska få den information som behövs för att ta ett helhetsansvar, menar Erika Ullberg, som också anser att Karolinska inte styrs som den politiska nämnd det är. Hon menar att den blågröna majoriteten i regionen gömmer sig bakom sjukhusstyrelsen och att informationen till regionpolitikerna i opposition har brustit.
– Jag får ju bara information via media. Jag fick veta via media att sjukhusdirektören tycker att de fått för lite pengar.
Erika Ullberg säger att hon tror att Björn Zoëga är rätt person för att få rätsida på Karolinska, men menar att skarpare åtgärder borde ha satts in tidigare.
– Sedan i höstas har ju läget gått från allvarligt till kris.
Fackförbundet Vision, vars medlemmar till stor del omfattas av varslet, skriver i ett pressmeddelande att det är ”under all kritik att man nu varslar viktiga funktioner såsom chefer och administratörer”.
– Många av Visions medlemmar är självklart väldigt oroliga och upprörda över detta besked. Bland de varslade finns bland andra chefer, medicinska sekreterare, tekniker, handläggare, administratörer, ingenjörer och projektledare. Alltså mycket viktiga funktioner för att vården ska fungera, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i pressmeddelandet.
Under torsdagen samlas Visions ombud på Karolinska för att besluta hur de ska hantera varslet och vilka krav fackförbundet tänker ställa på arbetsgivaren.