måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska vill att andra ska lära av Macchiarini-fallet

Publicerad: 8 juni 2017, 11:55

Melvin Samsom. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

I ett inlägg i the Lancet konstaterar Karolinskas sjukhusdirektör Melvin Samsom att sjukhuset felat och att operationer av artificiella luftstrupar inte är redo att användas på patienter.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

JK


I inlägget, som publicerats den 27 maj i tidskriftens del märkt correspondence, skriver Melvin Samsom att han känner sig förpliktigad att dela med sig av de lärdomar som Karolinska universitetssjukhuset dragit efter de tre syntetiska operationer som Paolo Macchiarini genomfört vid sjukhuset.

Melvin Samsom konstaterar att alla patienter avlidit och att de dåliga resultaten ledde till en tveksamhet kring huruvida tekniken fungerade och att det därför tillsattes en extern granskning. I själva verket utsågs Kjell Asplund till extern granskare av Macchiariniärendet i februari 2016, efter kritik mot att Karolinska universitetssjukhusets chefläkare först fått uppdraget. Vid det tillfället var även den tredje patienten vid liv och intensivvårdades i USA.

Melvin Samsom redogör i Lancetinlägget även för slutsatserna i Kjell Asplunds utredning och konstaterar att Paolo Macchiarinis operationsmetod inte var klar att användas på människor. Han skriver också att granskningen visar att sjukhuset missade att se varningsflaggorna och att det startats ett förbättringsprogram för att något liknande inte ska inträffa igen. Programmet ska innefatta allt från rekryteringsprocessen till hur de kliniska besluten ska fattas.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Mia Ejendal ska se till att taket på Karolinska höjs

"Vårt beslut vilar på saklig grund"

Chefläkare ändrade sig om utredning i direktsändning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev