Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Karolinska vill inte be visselblåsare om ursäkt

Publicerad: 2 Mars 2018, 13:43

Melvin Samsom och Karl-Henrik Grinnemo.

Foto: Pax Engström Nyström, Adam Wrafter/Bildbyrån och privat

De fyra läkare som avslöjade Paolo Macchiarini kan inte vänta sig någon ursäkt från det sjukhus som anmälde dem och hotade med disciplinpåföljder. Samtidigt överväger de att stämma sjukhusdirektör Melvin Samsom.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetMelvin SamsomPaolo Macchiarini

”Beträffande ursäkter måste det vara tydligt vad man ber om ursäkt för. Karolinskas ledning har inte sett att det funnits anledning att be om ursäkt.”

Så skriver Mia Ejendal, rådgivare vid sjukhusdirektörens stab, i ett mejl till Stockholms läns landsting.

Bakgrunden är att landstingspolitikern Håkan Jörnehed (V) lämnat in en interpellation där han ställer frågan om de fyra visselblåsande läkarna ska få en offentlig ursäkt från Stockholms läns landsting, SLL. Interpellationen ska besvaras av personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) vid landstingsfullmäktige den 13 mars och det är i förberedelserna för det svaret som landstinget kontaktat Karolinska universitetssjukhuset för att få sjukhusets syn på saken.

I svaret till landstinget skriver Karolinska att de fyra visselblåsarna, efter att ha nominerats av andra medarbetare, fått Karolinapriset för sitt agerande i Macchiariniaffären. I prismotiveringen har sjukhusdirektör Melvin Samsom bland annat lyft fram deras noggrannhet, etiska förhållningssätt, kritiska tänkande och civilkurage.

Men när det kommer till grunderna för en ursäkt låter det annorlunda.

Visselblåsarna har, enligt sjukhuset, behandlat personuppgifter i strid med lagen när de anmälde Paolo Macchiarini. Karolinska ville därför ge de fyra visselblåsarna disciplinpåföljder i form av skriftliga varningar. Sjukhuset ansåg också att två av läkarna brutit mot sina anställningsavtal när de lämnade ut patientinformation. Och två av läkarna ska också ha gjort sig skyldiga till fel eller försummelse när de tog del av patientuppgifter som de saknade tillstånd för.

Sjukhuset höll två möten med läkarna och vid det andra mötet fattades beslut om att inte utdela några skriftliga varningar ”mot bakgrund av de aktuella och mycket speciella omständigheter som redovisats samt en helhetsbedömning”.

Karl-Henrik Grinnemo, en av de visselblåsande läkarna, arbetar i dag som thoraxkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi ser detta som en fortsättning på fyra års trakasserier från Karolinska universitetssjukhusets och Karolinska institutets ledning, säger han till Dagens Medicin.

Och lägger till:

– I det patientsäkerhetsarbete vi gjorde har vi vår fulla rätt att gå igenom patienternas journaler om det finns en risk att patienten kommer till skada på grund av behandlingen. Det är en lagstadgad rätt och vi har aldrig brutit mot några sekretessregler över huvud taget.

Enligt Karl-Henrik Grinnemo är däremot Melvin Samsoms agerande i Macchiariniaffären tveksamt i juridisk mening. Detta då han velat förhindra läkarnas patientsäkerhetsarbete genom att hota med både disciplinpåföljder och uppsägning.

– Därför är det beklagligt att han inte erkänner sitt fel och ber om ursäkt. Vi funderar själva på att gå in med stämningsansökan mot Melvin Samsom utifrån hans agerande och har en diskussion med våra jurister kring det.

I ett mejl till Dagens Medicin skriver Melvin Samsom:

”Jag har själv pratat med visselblåsarna och vi har i god ton diskuterat händelserna. Det är beklagligt att Karl-Henrik känt sig trakasserad, och det är förstås inget jag vill bidra till. Beträffande under vilka omständigheter man får bereda sig åtkomst till patientjournal är detta noga reglerat. Det var utifrån detta som skriftlig varning diskuterades, men aldrig avsked. Det är viktigt för mig att få understryka att vi i överläggningen i januari 2015 kom fram till att inte ge den skriftliga varningen på grund av de speciella omständigheterna som det handlar om i det här fallet.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev