Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinska vill inte betala <BR>straffavgifter för trängsel

Publicerad: 25 februari 2010, 13:40

Karolinska universitetssjukhuset överklagar beslutet som innebär ett vite på 300 000 kronor varje gång patienter får ligga för trångt.


Det var i januari som Arbetsmiljöverket bestämde att Karolinska universitetssjukhuset ska straffas med viten om det inte vidtas åtgärder mot överbeläggningarna i Huddinge. Från den 1 mars måste sjukhuset placera sängarna så att det finns 0,8 meters utrymme längs långsidorna och göra skriftliga riskbedömningar varje gång som antalet patienter är större än antalet vårdplatser.

Nu begär sjukhusdirektören Birgir Jakobsson att myndigheten drar tillbaka föreläggandet eller skjuter fram datumet när det träder i kraft. Hans argument är att straffavgifter kan bli kontraproduktiva.

Givet att kliniken eller sjukhuset åläggs viten för oundvikliga överbeläggningar finns en risk att ekonomiska hänsyn i praktiken kan komma att påverka patientsäkerheten negativt , skriver han i sitt överklagande till Arbetsmiljöverket.

När det gäller riskbedömningarna påpekar Birgir Jakobsson att personalen har fullt upp med patienterna vid de tillfällen som överbeläggningarna inträffar. Därför tycker han inte att den ska lägga tid på att upprätta skriftliga dokument. Karolinska universitetssjukhuset vill hellre att riskerna i arbetsmiljön ska utvärderas av chefer och skyddsombud under dagtid.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev