onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinskas barnmorskor kräver förlossningsledningens avgång

Publicerad: 23 februari 2023, 13:37

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, säger att förlossningsverksamheten nu ska genomlysas av ett externt team.

Foto: Foto: Erik Simander/Bildbyrån, Adam Wrafter/Bildbyrån

Nu kräver 87 barnmorskor på förlossningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge två höga chefers avgång i en skrivelse till sjukhusledningen. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetBjörn Zoëga

MW


Förutom kravet på att två chefer ska avgå innehåller skrivelsen en lång lista på förbättringar som barnmorskorna vill se. Bland annat bättre arbetsmiljö, semestrar beviljade i tid och att vårdformen ”Min barnmorska” finns kvar, rapporterar SVT.

Flera medier, bland annat Dagens Nyheter och P4 Stockholm, har nyligen rapporterat om att drygt 30 barnmorskor har sagt upp sig från förlossningen i Huddinge sedan årsskiftet.

Läs mer: Snart färdigrekryterat till BB S:t Göran

I ett pressmeddelande meddelande Karolinska universitetssjukhusets ledning under torsdagen att ett oberoende externt team ska utreda förlossningsverksamheten på sjukhuset. Teamet kommer att bestå av en barnmorska och en läkare, båda med erfarenhet av förlossningsvård och se över kompetensförsörjning, arbetsmiljö, kvalitet och organisation. Arbetet kommer att inledas efter sportlovet, vecka tio.

”Nu har tyvärr ett antal barnmorskor valt att sluta hos oss samtidigt som det finns en oro i läkargruppen. Då väljer vi att ta hjälp av en erfaren läkare och en erfaren barnmorska utifrån som kan analysera vår verksamhet och med nya ögon se hur vi tillsammans ska ta oss vidare”, säger Björn Zoëga” i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har sökt Heidi Stensmyren, chef för Tema kvinnohälsa på Karolinska universitetssjukhuset och tidigare ordförande för Läkarförbundet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev