Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinskas journalsystem är bäst

Publicerad: 10 maj 2006, 09:04

Karolinska universitetssjukhusets journalsystem TakeCare har utsetts till årets vinnare av användarnas IT-pris.


Priset delas ut av UsersAward, en rörelse för användarvänlighet som har LO Och TCO som huvudmän. Användarna nominerar själva sina IT-system, och sedan utgörs vinnaren av en jury. I motiveringen bakom Karolinskas vinst heter det bland annat att systemet underlättar vårdpersonalens arbete och samverkan i hela vårdkedjan så att säkerheten och effektiviteten ökar.

Bo Wikström är beställare från Karolinskas sida. Han ser till att användarnas behov och önskemål når leverantören Profdoc Care AB. Bo Wikström listar tre faktorer som han tror ligger bakom systemets framgång.  - Jag tror att det är väldigt enkelt. Det är sällan något tekniskt strul och folk upplever att systemet är mycket enkelt att lära sig. Framför allt är det lätt att nå all information. Vi har lyckats införa i praktiken det som alla vill ha - nämligen en journal som följer varje patient, säger han.

TakeCare används på mer än 700 vårdenheter inom Karolinska Universitetssjukhuset. Samtliga akutmottagningar i Stockholms län kan gå in och ta del av informationen i systemet. Även Visby lasarett, Norrtälje sjukhus, Stockholms sjukhem, ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet), Långbro Park och 27 vårdcentraler är helt eller delvis uppkopplade mot TakeCare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev