Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karolinskas överbeläggningar hot mot patientsäkerheten

Publicerad: 10 september 2009, 11:41

Karolinskas överbeläggningar hot mot patientsäkerheten

Foto: Karolinska i Huddinge.

Socialstyrelsen riktar mycket skarp kritik mot överbeläggningarna vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Nu kan sjukhuset få betala 500 000 kronor i vite.


Bakgrunden till vitesföreläggandet är en anmälan från skyddsombuden på sjukhuset. Sedan i våras har personal från Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket genomfört flera oanmälda inspektioner och upptäckt stora brister.

– Överbeläggningar verkar ha accepterats som ett normaltillstånd. Vi har i vår granskning sett att de innebär en fara för patienternas säkerhet. Med föreläggandet vill vi markera att patientsäkerheten under inga omständigheter får äventyras på det sätt som skett här, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsen har det förekommit att döende patienter på sjukhuset fått ligga bakom skärmar i fullbelagda vårdrum. Myndigheten kräver att sjukhuset upprättar rutiner och vidtar åtgärder för att undvika liknande problem i framtiden.

Om inte bristerna har åtgärdats till den 15 november riskerar sjukhuset att få betala 500 000 kronor i vite.

Arbetsmiljöverket är också kritiskt men går inte lika långt som Socialstyrelsen. Myndigheten har gett sjukhuset fram till den 15 januari 2010 på sig att lösa problemen med sängar som står för tätt. Först därefter kan det bli aktuellt med ett vitesföreläggande.

Läs mer:

Socialstyrelsens beslut (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev