måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karriärsidor ska bredda bild av landsting

Publicerad: 21 maj 2013, 08:17

Nya karriärsidor på webben ska bredda bilden av Landstinget i Uppsala län som arbetsplats, hoppas HR-direktören.


Landstinget i Uppsala län och Akademiska sjukhuset i Uppsala fick i går, måndag, nya karriärsidor på webben. Förutom praktisk information berättar bland andra en ambulanssjuksköterska, sjuksköterska och en läkare i var sin film om sitt jobb och hur de trivs.

– Det här är ett sätt att både inåt och utåt visa att vi är en stor arbetsgivare med många möjligheter. Vi ska självklart jobba med andra frågor också, men det här är en del, säger Eva Wikström, HR-direktör i Landstinget i Uppsala län.

På landstingets hemsida kommenterar Eva Wikström lanseringen med att det varit fokus på löner och ekonomi i rapporteringen om landstinget, men att det finns mycket mer som avgör om man trivs i sitt yrke.

Är det fel att rapportera om löner och ekonomi?

– Nej, men vi vill peka på att det finns mycket annat som är viktigt. Se till exempel på samvaro med kollegor. Det vi pekar på särskilt är utvecklingen i arbetet och hur man kan växa, säger Eva Wikström.

Vilka möjligheter som finns innebär dock olika saker inom olika yrken. För läkare kan det handla om kopplingen till universitetet, med möjlighet till forskning, teamarbete och andra kollegors höga kompetens, enligt Eva Wikström.

– Enligt läkaren som är med i en av våra filmer är det en utmaning att inte veta vilka svårigheter man kommer att möta, vilket kan bidra till utveckling.  Även för sjuksköterskor handlar det om att kunna utvecklas i jobbet, så som att kunna åta sig särskilda arbetsuppgifter där man har ett eget ansvar.

Vårdförbundet Uppsala gjorde nyligen en enkät om arbetsmiljön för medlemmarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mer än varannan som svarade ansåg att arbetsmiljön var dålig eller mycket dålig.  Enligt Eva Wikström arbetar sjukhuset med att försöka förbättra arbetsmiljön på flera olika sätt och frågan är viktig, men hon framhäver samtidigt att karriärsidorna är till för att ge ett bredare perspektiv på landstinget.

Arbetsmiljö är väl en del i att vara en attraktiv arbetsplats? Hur jobbar ni med arbetsmiljön med tanke på det?

– Vi har precis sjösatt ett system för ledning av arbetsmiljöarbetet. Vi har ett stort arbete som handlar om arbetsmiljö, där en handbok och styrande dokument ingår. Det handlar om att tydliggöra ansvar och roller, bland annat. Vi har också en webbaserad utbildning för chefer och medarbetare.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev