Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karta ritas över svenska diabetikers gener

Publicerad: 31 mars 2005, 07:36

Blodprover från 4 000 nordbor kommer att ligga till grund för en kartläggning av de genförändringar som skiljer typ 2-diabetiker från friska.


Typ 2-diabetes är en sjukdom som  ofta kan kopplas till ärftliga faktorer. Men det hänger inte på ett enda arvsanlag. En mängd pusselbitar av arv och miljö samverkar så att vissa människor drabbas - och fortfarande är många pusselbitar okända.

Nu ska arvsmassan från 2 000 svenska och andra nordiska typ 2-  diabetiker analyseras grundligt och jämföras med DNA från lika många nordbor utan diabetes. En halv miljon så kallade snips ska kartläggas i varje persons DNA. "Snips" står för single nucleotide polymorphisms, och är små, små skillnader som skiljer oss människor åt genetiskt.

Svenska gener analyseras   - Vi ska skapa en karta över de här skillnaderna för att komma orsakerna till sjukdomen på spåren, säger Leif Groop, professor i endokrinologi vid Lunds universitet.

Han är den som ansvarar för insamlingen av det genetiska materialet. Under våren ska blodprover tas och information om diabetikerna och deras sjukdom samlas in.

De genetiska analyserna ska göras vid Broad Institute i USA, med början i sommar. Projektet finansieras av läkemedelsföretaget Novartis, som bidrar med motsvarande drygt 30 miljoner kronor. Resultaten blir  offentliga så fort de är klara, och kommer bli en enorm kunskapskälla att ösa ur, anser Leif Groop.

- Vi kanske hittar 1 000 snips som skiljer sig signifikant, och då finns det 1 000 arbetsuppgifter att ta itu med - att ta reda på vad varje variation betyder. Men i stället för att leta efter en nål i en höstack kommer vi ha en karta att gå efter för att hitta orsakerna till diabetes, säger han.

Eftersom det är nordbors DNA som analyseras kommer genkartan att bli en extra intressant resurs för nordisk diabetes- och genforskning, anser Leif Groop.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev