torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kateter minskar dödlighet vid bråck på aorta

Publicerad: 31 januari 2008, 10:29

En stor amerikansk studie ger nu stöd för att endovaskulär behandling av bråck på bukaorta ger mindre risk för att dö i samband med ingreppet än öppen kirurgi.


Randomiserade studier har tidigare visat att risken att dö eller drabbas av komplikationer i anslutning till behandlingen är mindre när aneurysm på bukaorta behandlas endovaskulärt, det vill säga att en kärlprotes placeras i aorta med hjälp av kateterteknik. På längre sikt har dock överlevnaden varit likvärdig när denna metod jämförts med öppen kirurgi

Nu har forskare vid Harvard Medical School i Boston, USA, gått igenom data för 45 660 patienter som elektivt behandlats med den ena eller andra metoden. De behandlades någon gång under 2001–2004, och följdes till 2005. Alla de aktuella patienterna behandlades elektivt, det vill säga att ingreppen var planerade.

Resultaten visar att 1,2 procent av dem som fått endovaskulär behandling avled i anslutning till ingreppet, jämfört med 4,8 procent av dem som behandlats med öppen kirurgi. Skillnaden var större ju äldre patienterna var.

Överlevnaden på lång sikt var likvärdig i de två grupperna, men först efter tre år möttes överlevnadskurvorna. Efter fyra år var risken för ruptur, att aneurysmet brast, större bland patienterna som fått endovaskulär behandling, 1,8 procent jämfört med 0,5 procent av dem som genomgått öppen kirurgi.

Nya ingrepp relaterad till aortaaneurysmet var också vanligare efter endovaskulär behandling. Däremot var andra kirurgiska ingrepp relaterade till komplikationer vanligare efter öppen kirurgi, liksom behovet av sjukhusvård för till exempel stopp i tarmen eller bukväggsbråck.

Forskarnas slutsats är att endovaskulär behandling av aneurysm på bukaortan ger lägre risk för död och komplikationer på kort sikt. För äldre patienter håller överlevnadsvinsten i sig under en längre tid. På längre sikt ledde endovaskulär behandling till fler nya ingrepp relaterade till aneurysmet, men detta balanserades av att de som genomgått öppen kirurgi hade mer problem som berodde på bukoperationen.                 New England Journal of Medicine 2008; 358: 464–474

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev