Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

KBT fungerade hos schizofrena som inte tog läkemedel

Publicerad: 6 februari 2014, 08:40

Kognitiv beteendeterapi, KBT, används redan i dag som stöd till antipsykotisk läkemedelsbehandling. En ny brittisk pilotstudie i Lancet visar att KBT även har effekt hos patienter som av olika anledningar inte tar läkemedlen.


Patienter som lottades till KBT fick minskade psykotiska symtom, jämfört med patienter i en kontrollgrupp. Storleken på effekten beskrivs av forskarna som ”liten till måttlig”, eller ungefär lika stor som när kbt används tillsammans med läkemedel.

I ett pressmeddelande från tidskriften beskrivs studien som ”banbrytande”. Men Lena Flyckt, som är överläkare inom norra Stockholms psykiatri och ordförande i Svensk psykiatrisk förening, tonar ner betydelsen av resultaten.

– Det är en intressant studie. Forskarna tar dock inte upp att andra psykosociala insatser, som psykopedagogisk intervention och motiverande samtal, ofta kan få patienterna att ta sina läkemedel, säger hon och fortsätter:

– Möjligen kan det finnas en nisch för KBT bland patienter som absolut vägrar att ta läkemedel trots att alla sådana insatser är prövade. Man ska absolut inte se resultaten som att kbt kan ersätta läkemedel.

I studien ingick 74 schizofrena patienter som aldrig tagit läkemedel mot psykos eller inte tagit sådana läkemedel de senaste sex månaderna. Det viktigaste skälet till att patienterna avstod läkemedelsbehandling var biverkningar.

Deltagarna som fick KBT deltog i 26 behandlingssessioner under nio månader. Där fick de bland annat hjälp att omvärdera psykotiska erfarenheter och modifiera tankar och beteende.

En studie där KBT direkt jämförs mot antipsykotiska läkemedel kan först genomföras då resultaten i den aktuella undersökningen bekräftats i en större studie, enligt en kommentar i Lancet, skriven av Oliver Howes vid Clinical Sciences Centres and Institute of Psychiatry i London.

Läs abstract till artikeln här:

Anthony Morrison med flera. Cognitive therapy for people with schizophrenia spectrum disorders not taking antipsychotic drugs: a single-blind randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 6 februari 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62246-1

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev