Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kd vill storsatsa på rehabilitering för äldre

Publicerad: 9 februari 2009, 09:48

Kd vill storsatsa på rehabilitering för äldre

Kristdemokraterna vill lagstifta om att det ska finnas en medicinskt ansvarig sjukgymnast eller arbetsterapeut i alla kommuner.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Förslaget lanseras i den tredje rapporten från kristdemokraternas utvecklingsgrupp för äldrepolitik, som leds av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Tanken är att ge fysiska aktiviteter större utrymme i kommunernas äldrevård.

– Hälsobefrämjande insatser till äldre kan skjuta upp funktionsnedsättning och beroende av hjälp. Det har betydelse för människors välbefinnande och livskvalitet men också för kostnaderna för vård och omsorg, säger Maria Larsson i ett pressmeddelande.

Ett annat förslag är att lägga 1 miljard kronor i en statlig pott som kommuner och landsting kan söka pengar från. Pengarna ska betalas ut till satsningar på sådant som sociala mötesplatser, bättre mat och förebyggande hembesök.

Dessutom vill kd-gruppen bygga upp ett nationellt system för öppna jämförelser av de förebyggande insatserna. Det ska ge en bättre bild av vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev